Idag börjar Black Friday

En tjej står bland kläder med en shopping väska full av kläder.

När Black Friday börjar har många butiker rea. Men inte allting blir billigare bara för att det är rea.

Black Friday är dagen då rean inför julhandeln börjar. Men alla grejer blir kanske inte billigare bara för att det är rea.

 

Den 24 November är det Black Friday, vilket är engelska för Svart Fredag. Black Friday kommer från USA och är dagen då många butiker börjar ha rea inför julhandeln. Black Friday är alltid dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving.

 

Från början var Black Friday bara något som fanns i USA. Men nu har det spridit sig över hela världen, och många butiker i Sverige har också börjat ha Black Friday. Under ett par dagar eller en vecka sänks priserna på vissa varor i butiker.

 

Prisjakt är en svensk tjänst som jämför priser på olika varor. Enligt Prisjakt och SVT Nyheter går inte alla varor ner i pris under Black Friday. Ibland kan butiker säga att de har en rea, men varan du köper är egentligen inte så mycket billigare än vad den brukar vara.

Black Friday kallas en dag när många butiker sänker sina priser. Black Friday är engelska och betyder Svart Fredag.   Black Friday finns för att många butiker börjar ha rea nära julen. Rea betyder att priserna på många saker sänks. Det kan alltså bli lite billigare att handla.   Black Friday började i USA. Men nu har många butiker över hela världen också börjat med det. Men det är inte säkert att alla saker i en butik blir billigare. Butiken väljer själv vilka saker som ska vara billigare.