Val 2018

Det går dåligt för Socialdemokraterna

Stefan Löfven står och pratar med en mikrofon framför sig. Han har kavaj, skjorta och slips. Han har tunt brunt hår, små ögon och en stor näsa.

Stefan Löfven är bekymrad över de dåliga siffrorna för Socialdemokraterna. Bild: Europaportalen.se.

Socialdemokraterna är Sveriges största parti. Men i de senaste mätningarna inför valet har det sett mörkt ut för partiet.

 

I september är det val. Innan valet görs det många olika mätningar för att se hur de politiska partierna ligger till. Mätningarna går till så att någon frågor många människor vad de hade röstat på om de hade fått rösta i dag.

 

I de senaste mätningarna har det gått väldigt dåligt för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har varit Sveriges största parti sedan nästan hundra år tillbaka, men nu går det sämre och sämre för dem.

 

I förra valet fick Socialdemokraterna 31 procent av rösterna. Men i en mätning i april fick Socialdemokraterna bara 26 procent. Och i den senaste mätningen fick de 24 procent. Så lågt har partiet aldrig legat inför ett val. 

 

– Det är väldigt dåliga siffror, säger statsministern Stefan Löfven som är Socialdemokrat.

I september är det val i Sverige. Då får alla vuxna rösta på vilket parti de vill ska styra Sverige.   Vi har åtta stora partier i Sverige. Det största av dem är Socialdemokraterna. De har varit Sveriges största parti i nästan hundra år.   Men nu går det inte så bra för Socialdemokraterna. Kanske kommer de inte längre vara Sveriges största parti efter valet.   I förra valet fick Socialdemokraterna 31 procent av rösterna. Om det hade varit val i dag hade de bara fått 24 procent av rösterna.