Finland och Sverige kan få samma tid

En klocka som visar fem i två

Sverige och Finland har olika tidszoner och därför är klockan inte samma tid i båda länderna.

Sverige och Finland har olika tidszoner och därför är klockan inte samma tid i båda länderna. Men det kan kanske ändras nästa år.

 

Finland är ett av Sveriges grannländer. Finland och Sverige är inte i samma tidszon. Det betyder att i Finland är klockorna en timme före Sverige. Om klockan är 8 i Sverige, så är klockan 9 i Finland. Men nästa år kan det ändras.

 

Två gånger om året brukar vi flytta fram eller tillbaka klockan. Det kallas sommartid och vintertid. EU undersöker nu om sommartid och vintertid ska försvinna. Då får alla länder välja själva om de vill vara i sommartid eller i vintertid.

 

Då kan Sverige och Finland välja att ha samma tid i båda länderna. Många i Finland tycker mer om vintertiden än sommartiden. I Sverige tycker de flesta mer om sommartiden. Så om vi har sommartid, och Finland har vintertid, skulle klockorna vara samma tid i båda länderna.

Sverige och Finland har olika tidzoner. En tidzon är ett stort område där tiden är lika för alla i det området.   Sverige och Finland har alltså inte samma tid. När klockan är 8 i Sverige är klockan 9 i Finland.   Men det kanske ska ändras. Just nu har både Sverige och Finland sommartid och vintertid. Det betyder att vi ställer fram klockan en timme på våren och tillbaka klockan en timme på hösten.   Men sommartid och vintertid kanske ska försvinna. Då får alla länder själva välja vilken tid de ska ha året om. Om Finland väljer vintertid och Sverige väljer sommartid kommer det bli samma tid i båda länderna.