Angela Merkel slutar

Angela Merkel

Tysklands regeringschef Angela Merkel har lett Tysklands regering i 13 år. Men nu ska hon sluta som regeringschef. Foto: European People's Party

Tysklands regeringschef Angela Merkel har lett Tysklands regering i 13 år. Men nu ska hon sluta som partiledare och så småningom som regeringschef.

 

Angela Merkel heter Tysklands regeringschef. En regeringschef är den som leder regeringen. I Sverige är regeringschefen den som är statsminister. I Tyskland kallas det för förbundskansler.

 

Angela Merkel har varit Tysklands förbundskansler i 13 år. Hon har också varit partiledare för sitt parti som heter Kristdemokraterna i 18 år. Angela Merkel har varit en viktig politiker i hela Europa.

 

Men nu ska Angela Merkel sluta som partiledare för sitt parti. Hon säger att hon slutar för att det gick dåligt för Kristdemokraterna. Men hon kommer att fortsätta vara förbundskansler till nästa val i Tyskland som är 2021. 

 

Foto: European People’s Party

Licens

Den som bestämmer i Tyskland heter Angela Merkel.  I Tyskland kallas den som bestämmer för förbundskansler. Angela Merkel är alltså Tysklands förbundskansler.   Angela Merkel är också ledare för sitt parti. Hennes parti heter Kristdemokraterna. Men det är inte samma parti som de svenska Kristdemokraterna.   Angela Merkel ska sluta vara partiledare för de tyska Kristdemokraterna. Hon ska sluta för att det gick dåligt för Kristdemokraterna.   Angela Merkel ska ändå fortsätta vara förbundskansler i Tyskland. Men bara till nästa val som är 2021.