Danmark och Norge stänger skolor

En student skriver i ett block

Danmark och Norge stänger sina skolor på grund av coronaviruset.

Det kommer hela tiden ny information om coronaviruset och det kan vara svårt att hänga med. Det här har hänt under de senaste dagarna.

 

På onsdagen sa regeringen att ingen får ha ett arrangemang med över 500 personer. Det betyder att idrottsevenemang och konserter ställs in. Bland annat har festivalen Heyou ställts in i helgen.

 

Det här är för att vi inte ska smitta varandra när vi ses i stora grupper.

 

I Danmark gjorde de likadant, men de har sänkt publikgränsen till 100 personer.

 

Danmark stänger alla sina skolor och förskolor medan Norge stänger skolor och förskolor i huvudstaden Oslo. I Sverige kommer skolorna inte att stängas, säger utbildningsminister Anna Ekström.

 

Greta Thunberg har skapat en ny hashtagg som heter #ClimateStrikeOnline. Hon säger att alla borde klimatstrejka digitalt genom att lägga upp en bild på sig själv tillsammans med hashtaggen.
– Vi unga är de minst drabbade av viruset men det är viktigt att vi agerar i solidaritet med de mest sårbara och att vi agerar utifrån samhällets bästa, skriver hon på Instagram.

 

Coronaviruset är framför allt farligt för äldre och sjuka, men det är viktigt att försöka stoppa smittan. Här är tre tips på hur du kan hålla dig frisk:

1. Tvätta händerna i minst 20 sekunder
2. Undvik närkontakt med folk som är sjuka
3. Om du måste nysa, gör det i armvecket

 

 

Fundera och diskutera:

  1. Tycker du att du får bra information om coronaviruset?

2. Hur pratar ni om coronaviruset hemma?

3. Hur tycker du vi kan tänka för att inte bli rädda?

Det kommer hela tiden ny information om hur vi på bästa sätt stoppar coronaviruset. Nu har Sverige bestämt att stoppa stora folksamlingar.    Coronaviruset smittar när människor umgås. Därför har regeringen bestämt att stora event med över 500 personer ska stoppas. Det bestämde regeringen i onsdags.    Coronaviruset är mest farligt för dem som är sjuka och för äldre personer. Men det är viktigt att inte sprida smittan.    Här är några tips på hur man håller sig frisk: 1. Undvik närkontakt med folk som är sjuka 2. Om du måste nysa, gör det i armvecket 3. Tvätta händerna i åtminstone 20 sekunder