Barnen i Kina går tillbaka till skolan

Skolböcker

Barn i Kina har börjat gå tillbaka till skolan.

Det var i Kina som coronaviruset bröt ut i slutet av år 2019. Men nu tycks smittan vara under kontroll i Kina. Eleverna kan börja gå tillbaka till sina skolor. 

 

Allt färre blir smittade i Kina just nu. Det verkar som myndigheterna har fått spridningen av sjukdomen under kontroll. Coronaviruset bröt först ut i den kinesiska staden Wuhan, där har nu folk börjat gå tillbaka till sina arbeten.

 

Likadant är det i Sydkorea där viruset bröt ut för bara ungefär tre veckor sedan.

 

Det här är positiva nyheter, för det är i de här länderna smittan har varit längst tid. Det kan betyda att den så småningom minskar också i Sverige.

 

Många skolor i Kina har börjat öppna igen, men långt ifrån alla. Många elever har fortfarande distansundervisning i sina hem. Men den här undervisningen har fått mycket kritik, många föräldrar känner att de har behövt vara en extralärare för att barnen ska förstå uppgifterna. Även lärare har klagat att de fått för mycket att göra att planera undervisningen på distans.

 

I Sverige har politikerna sagt att skolorna ska fortsätta vara öppna tills vidare, men om coronaviruset upptäcks så stängs skolan direkt. Det har redan hänt på skolor i Göteborg, Degerfors och Nacka utanför Stockholm.

 

Det är framför allt äldre människor som redan har en sjukdom som är i direkt fara för viruset. Vi andra ska tänka på att tvätta händerna länge och ofta med tvål och stanna hemma om vi känner oss sjuka.

 

Känner du dig orolig för coronaviruset? Hör av dig till Bris (Barnens rätt i samhället). Du kan ringachatta eller mejla med en kurator på Bris för att få prata om din oro med en vuxen.