Rappare hjälper till att nå förorterna

Cherrie

Cherrie vill informera människor i förorterna om coronaviruset.

Informationen om coronaviruset når kanske inte fram till alla som bor i Sverige. Det här vill svenska rappare ändra på.

 

I början av veckan fick vi reda på att några av de som dött av coronaviruset i Sverige var svensk-somalier. Det betyder att de är svenskar och har sina rötter i det östafrikanska landet Somalia.

 

De flesta av svensk-somalierna bodde utanför Stockholm i något som kallas Järvaområdet.

 

Nu går rappare ut i sociala medier för att sprida information om coronaviruset så att fler människor får reda på hur allvarligt det är.

 

En av rapparna är Cherrie.

– Jag tror inte att folk ute i förorterna har förstått hur allvarligt det här är, säger artisten Cherrie till Dagens Nyheter.

 

Cherrie växte upp i Rinkeby som är en förort till Stockholm. Och hon har rötter i Somalia.

– Jag har många yngre somaliska följare som i sin tur kan informera sina föräldrar och släktingar, som kanske inte själva följer nyheterna eller ens kan svenska, säger Cherrie till Dagens Nyheter.

 

Cherrie är inte förvånad att människor som är födda i ett annat land än Sverige blir smittade.

– Vår kultur bygger på att umgås. Gemenskapen är stark i de här familjerna och ofta bor flera generationer i samma lägenhet. Då är det extra viktigt att de förstår att man inte längre kan umgås på det sätt som man brukar, säger hon till Dagens Nyheter.

 

Även 1. CUZ har delat information om coronaviruset i sociala medier.

– Jag har en stor plattform och många lyssnar på mig. Även om vi unga inte blir allvarligt sjuka själva så är risken stor för att vi smittar andra i riskgruppen. Jag vill inte riskera att smitta någon äldre. Man måste vara fett vaksam på det, säger 1. CUZ till Dagens Nyheter.

 

Här finns information om coronaviruset på flera olika språk.

Det finns mycket information nu om hur man ska göra för att inte bli sjuk. Men är det säkert att alla får den informationen?   Om man inte är så bra på svenska kan all information vara svår att förstå. Det vill rappare nu ändra på. Cherrie är en rappare från Rinkeby.   Hon tror att många i förorter, som till exempel Rinkeby inte riktigt har förstått hur allvarligt corona är. Därför vill hon hjälpa till att sprida informationen där.   En annan rappare som vill sprida information är 1. CUZ. Han säger att det är många som lyssnar på honom. Därför hjälper han till att berätta hur man ska göra för att inte bli sjuk.