Zlatans staty stannar i Malmö

Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović under tiden han spelade i den engelska klubben Manchester United.

Förra året placerades en stor bronsstaty vid stadion i Malmö. Det var en stor invigning med pompa och ståt. Men sedan dess har statyn vandaliserats och har fått placeras på ett säkert ställe. Nu ska statyn lagas och stå på en annan plats i Malmö.

 

Zlatan Ibrahimović kom själv till Malmö för att vara med på invigningen.

– Statyn är en symbol för de som inte känner sig välkomna, inte passar in eller känner att de inte ser ut som alla andra. Om jag kan, så kan de. Jag är inte speciell på något sätt. Även om jag är bäst på det jag gör, sa Zlatan under invigningen.

 

Men snart blev det klart att Zlatan köpt en fjärdedel av Stockholmslaget Hammarby. Han har även varit med och tränat med spelarna. Kanske är det anledningen till att statyn sedan blev förstörd. Någon målade på statyn, en annan trädde en påse över huvudet och till slut sågade någon av statyn vid fötterna.

 

Till slut fick statyn gömmas för att den inte skulle förstöras mer.

 

Det har nu diskuterats vad som ska hända med statyn och det har gått rykte om att den ska stå i Stockholm i stället. Men nu säger Malmö stad att Zlatan-statyn ska stanna i Malmö.

– Det är en donation vi har fått, och statyn symboliserar den idrottsliga gärning Zlatan har gjort för Malmö, säger Frida Trollmyr (S), kultur- och fritidskommunalråd i Malmö till Sportbladet.

Förra året restes en staty av Zlatan i Malmö. Zlatan själv var med när statyn invigdes. Men efter det har statyn förstörts av människor som är arga på Zlatan.   Många i Malmö blev arga när Zlatan köpte en del av Hammarby. Hammarby är nämligen en fotbollsklubb i Stockholm.   När statyn blev förstörd gömdes den. Efter det har ingen vetat var den ska stå.   Men nu är det klart att statyn ska stå kvar i Malmö. Men den ska stå på en annan plats än vad den gjorde tidigare.