Danmarks cirkuselefanter går i pension

Tre elefanter som tidigare arbetat på cirkus

Tre av de fyra elefanterna som nu inte längre behöver jobba på cirkus. Foto: Djurens beskyttelse.

Ramboline, Lara, Djunga och Jenny. Så heter fyra cirkuselefanter som nu har flyttat in i ett nytt hem. Danska staten köpte elefanterna för att de inte längre ska behöva arbeta.

 

Elefanterna har kommit till ett nytt hem på Knuthenborg safaripark. Parken är 140 000 kvadratmeter stor, det är nästan 20 fotbollsplaner.

 

Elefanterna har arbetat på cirkus i hela deras liv. Men eftersom många tycker det är fel med djur som måste arbeta så få de gå i pension. Nu ska de få lov att bara vara elefanter. Elefanterna är nu omkring 30 år gamla. De förväntas kunna bli 60 år gamla.

 

Dyrenes beskyttelse är en grupp som arbetar för djurs rättigheter i Danmark. De har arbetat länge med att få bort vilda djur från cirkusar.

 

Mogens Jensen är livsmedelsminister i Danmark. Han säger att det här är ett viktigt steg för djurskyddet i Danmark.

 

I Sverige är det många djur som inte får användas på cirkus, som flodhästar, noshörningar och sälar. Elefanter förbjöds förra året.

 

 

Fundera och diskutera

  1. Varför tror du många vill förbjuda djur på cirkus?
  2. Har du varit på cirkus någon gång?
  3. Har du andra exempel där du tycker djur blir orättvist behandlade?

 

Av: Gustav Sigala Haggren

I Danmark finns det fyra cirkuselefanter som ska få gå i pension. Elefanterna heter Ramboline, Lara, Djunga och Jenny.   De har alltså arbetat som cirkuselefanter. Men många tycker inte att det är bra att djur arbetar på cirkusar. Därför har den danska staten köpt elefanterna så att de ska få gå i pension.   Nu ska elefanterna bo på Knuthenborg safaripark. Det är 140 000 kvadratmeter stort. Det är den största djurparken som finns i norra Europa.   Elefanterna är 30 år gamla nu. Förhoppningsvis lever de till i alla fall 60 år.