Ny ordbok med svenska dialekter

Flicka som pratar

Dialekter säger mycket om hur vi levt genom tiderna.

Hur bra är du på dialekter? Just nu arbetar Institutet för språk och folkminnen på en ny ordbok. Förra gången det kom en ordbok med dialekter var för 150 år sedan.

 

Örhög, itände och pytters. Ja, de här orden kanske inte så många av oss känner till. Men de kommer finnas med i den nya ordboken med svenska dialekter.

 

Det är Institutet för språk och folkminnen i Uppsala som gör boken. De håller på att digitalisera gamla dialekter, de äldsta är ända från 1600-talet.

 

Dialekter har samlats in under över 100 år. Nu ska institutet samla intressanta ord på ett lättsamt sätt så fler människor blir intresserade av dialekter.

 

Annika Karlholm arbetar som dialektolog på Institutet för språk och folkminnen. Hon säger att dialekter kan berätta en intressant historia om oss människor.

– Varje ord lägger en pusselbit i en trakts historia. Det är det som är intressant tycker jag. Man kan gå väldigt långt tillbaka i tiden och se allt som har hänt i den trakten genom språket, säger hon till SVT.

 

Det är svårt att säga hur många dialekter det finns i Sverige eftersom många dialekter blandas ihop, det är svårt att veta var en börjar och den andra slutar. Men det går att bryta ner dialekterna till olika områden, som till exempel skånska och blekingska. Men inom till exempel skånskan så finns det många olika dialekter. I Malmö pratar många en viss skånska som brukar kallas malmöitiska.

 

Boken kommer inte vara färdig förrän om 2027. Men det kommer gå att följa bokens uppbyggnad på nätet. Redan nu finns smakprov på hur det kommer att se ut.