Engångsartiklar av plast ska kosta mer

Engångsmuggar i plast

Engångsartiklar av plast ska kosta mer, enligt nytt förslag. Foto: Pexels.

Fem kronor för en plastmugg? Regeringen har i veckan fått ett förslag på hur engångsartiklar gjorda av plast ska beskattas.

 

Plast är inte bra för miljön och i många länder diskuteras det hur vi ska förbruka mindre plast.

I maj höjdes priset på plastpåsar från ett par kronor upp till cirka sex–sju kronor. Nu har det också kommit ett förslag på att beskatta en mugg eller matlåda som bara används en gång.

 

Tanken är att det är den som tillverkar engångsartiklarna som får betala skatten. Men risken är att det är vi som köper maten eller drycken som får betala i slutändan. Om den som tillverkar maten måste betala mer för sin matlåda så höjs förmodligen priset.

 

Det är inte bara Sverige som ska börja med skatt på engångsvaror. Många länder i EU diskuterar detta just nu.

– De artiklar som vi nu väljer att beskatta finns med i ett direktiv och där har Sverige ett krav på sig från EU att användningen av de ska minska, säger utredare Anders Bengtsson.

 

 

Fundera och diskutera:

  1. När brukar du handla plastsaker som bara används en gång?
  2. Brukar du tänka på vad saker är gjorda av?
  3. Är det bra eller dåligt att plastsaker blir dyrare? Varför då?
Plast är inte så bra för miljön. Därför är inte heller saker gjorda av plast så miljövänliga. De som besämmer i Sverige vill att vi ska använda mindre plast.   Därför funderar nu regeringen på att sätta en skatt på saker av plast. Men skatten ska bara vara på saker som man bara använder en gång, till exempel en plastmugg.   Skatten kommer att betalas av de som tillverkar plastsaker. Det kommer alltså bli dyrare att göra plastsaker som bara ska användas en gång.   Men många tror att om det blir dyrare att göra sakerna kommer de också att kosta mer i affärerna.     Fundera och diskutera:
  1. När brukar du handla plastsaker som bara används en gång?
  2. Brukar du tänka på vad saker är gjorda av?
  3. Är det bra eller dåligt att plastsaker blir dyrare? Varför då?