Världsrekord i värme

Death Valley

Death Valley ligger i Mojaveöknen i USA.

I USA finns ett område som heter Death Valley. I helgen var 54,4 grader där. Det är förmodligen den varmaste temperaturen som någon har uppmätt hittills.

 

Death Valley ligger i ett ökoneområde som heter Mojaveöknen. Det ligger i Kalifornien i USA.

 

Området är känt för sina höga temperaturer. I helgen var det väldigt varmt där, faktiskt 54,4 grader. Det är troligtvis ett världsrekord.

 

Visserligen så mätte någon 56,6 grader i år 1913 i Death Valley. Men de som är experter på väder litar inte på de mätningarna eftersom de använde gammal teknik på den tiden. I dag har experterna bättre verktyg som kan mäta mer exakt, menar experterna. De tror därför att det här är ett nytt rekord.

 

Det har varit rekordvarmt även på andra platser i USA. I Oakland, Kalifornien var det 37,8 grader och i Phoenix, Arizona var det 47,2 grader. Tyvärr har de höga temperaturen lett till flera skogsbränder i landet.

 

Det är varmt på många håll i världen just nu. Juli var den tredje varmaste månaden någonsin.

 

Det är viktigt att vara försiktig när det är väldigt varmt. Extrem hetta är särskilt farligt för barn, äldre och hundar. Här är några tips för klara av hettan:

 

  1. Undvik solen och stanna i skuggan. Använd solskydd och skydda huvudet om du måste vara i solen.
  2.  Klä dig svalt.
  3. Dra ner persienner och dra för gardinerna hemma, vädra först på natten kvällen.
  4. Se till att få i dig mycket vätska, helst vatten, så du inte blir uttorkad.
  5. Ät ordentligt och gärna sallad, frukt och annat som innehåller mycket vätska.
  6. Ta det lugnt och undvik fysisk aktivitet när det är som varmast.
  7. Håll koll på familj, vänner och grannar. Hjälp varandra om det behövs. Vissa personer är extra känsliga för hetta och kan behöva ta hand om sig extra mycket – till exempel små barn, gravida och äldre.
  8. Ta hand om ditt husdjur.
  9. Lämna inte barn och husdjur i parkerade fordon. Det blir snabbt väldigt varmt och kan vara livsfarligt.

Källa: Röda Korset

 

 

 

 

 

Av: Gustav Sigala Haggren

Det finns ett ställe i USA som heter Death Valley. Det är en öken och det brukar vara väldigt varmt där.   I helgen var temperaturen 54,4 grader. Det är kanske det varmaste någon har mätt temperaturen till någonsin.   1913 mätte någon i och för sig temperaturen till 56,6 grader i Death Valley. Men experterna tror inte att det går att lita på den mätningen. Då hade de nämligen inte lika bra verktyg för att mäta temperaturer.   Därför tror experterna att helgens temperatur var ett världsrekord.