Unga tävlande i Finnkampen

En löparbana

Sverige åker i år till Finland för att tävla i Finnkampen. Foto: Pixabay.

Alice Magnell Millán är den yngsta deltagaren i Finnkampen sedan 1971. 15-åringen kommer att tävla i 800 meter.

 

Finnkampen är en tävling i friidrott mellan Sverige och Finland. Tävlingen har funnits sedan 1925. Vartannat år är det i Sverige och vartannat år i Finland. I år är det svenskarnas tur att åka till Finland.

 

Först såg det ut som att Finnkampen skulle behöva ställas in på grund av covid-19 och problem med att resa. Men nu kommer tävlingen alltså att bli av.

 

Finnkampen avgörs genom att de tävlande får poäng efter vilken placering de får. En etta får 7 poäng och en sexa får 1 poäng, till exempel. Det lag som kammat hem flest poäng vinner.

 

Alice Magnell Millán blev överraskad när hon fick samtalet att hon blivit uttagen till Finnkampen.

– Jag trodde inte att jag skulle bli det faktiskt. Det är ganska stort i och med att det är en seniorfinnkamp, säger hon till SVT Sport.

 

Hon är den yngsta tävlanden sedan 1971. Då tävlade Linda Haglund som då var 15 år och 74 dagar. Alice Magnell Millán är 15 år och 91 dagar.

– Jag har inte kollat upp vilka jag kommer möta, men jag ska försöka slå mitt personbästa för om jag gör det så kanske jag kan leda Sverige till en bättre position, säger hon till SVT Sport.

 

Alice Magnell Millán tog ett SM-brons på 1 500 meter i Uppsala för två veckor sedan.

 

På herrsidan kommer det också finnas en ung tävlande. Melwin Lycke Holm gör sin debut i tävlingen.

 

Finnkampen är den 5 och 6 september i Tammerfors. Förra året vann Sverige i både dam- och herrklassen.

Det finns en tävling i friidrott mellan Sverige och Finland. Den tävlingen heter Finnkampen. Tävlingen är vartannat år i Sverige och vartannat år i Finland.   Snart är det dags för årets Finnkamp. Då är det Sveriges tur att åka till Finland. I år har Sverige många unga friidrottare med.   En av dem är Alice Magnell Millán. Hon är bara 15 år gammal. Hon tävlar i 800 meters löpning. Hon säger att hon blev förvånad när hon fick reda på att hon skulle vara med.   En annan ung friidrottare är höjdhopparen Melwin Lycke Holm. Han är 16 år.