Snart lättare att träffa mormor och morfar

Två barn och två vuxna som springer

Snart kan det bli lättare att träffa våra äldre nära och kära. Foto: Shutterstock.

Under coronapandemin har många barn inte kunnat träffa sina äldre släktingar. Men i höst kan det bli lättare att träffa människor som är över 70 år.

 

Sedan coronapandemin bröt ut har Folkhälsomyndigheten sagt att alla över 70 år tillhör en riskgrupp. Därför är det många som inte fått träffa sina äldre nära och kära, som en mormor eller en farfar.

 

Men eftersom spridningen av coronaviruset har blivit mer stabilt i Sverige kan det här snart ändras. Det betyder att vi kan fira jul även med de äldre i släkten i vinter. Men vi måste fortsätta vara försiktiga.

– Man måste tänka igenom det ordentligt och se till att man kan hålla avstånd ordentligt. Kan man hitta ett klokt upplägg för det tror jag nog att det ska vara möjligt att fira en lite mer normal jul än vi hade trott annars, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i tv-programmet Aktuellt.

Det här gäller framför allt äldre som är friska. Det gäller inte äldre som har någon slags sjukdom eller som bor på äldreboenden.

– Nej olika typer av boenden för äldre och mycket sjuka personer kommer behöva andra typer av regelverk som är ännu tydligare. Det är en miljö där smittan kan spridas vidare och där de allra mest utsatta bor, säger Anders Tegnell.

 

Fundera och diskutera:

  1. Hur märks det på din skola att vi lever i en pandemi?
  2. Har du kunnat träffa dina äldre släktingar?
  3. Vet du hur din familj kommer att fira jul?
Coronaviruset drabbar äldre värre än vad de drabbar yngre. Därför har det varit svårt för många att träffa sina äldre släktingar.    Men nu sprider sig coronaviruset inte lika fort längre. Därför kan Folkhälsomyndigheten snart säga att det är okej att träffa äldre igen.    Många hoppas på att vi ska få fira jul tillsammans. Och det kanske vi får säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.    Men vi måste fortfarande vara försiktiga. Till exempel måste vi tänka på att tvätta händerna och inte vara för nära varandra.     Fundera och diskutera:
  1. Hur märks det på din skola att vi lever i en pandemi?
  2. Har du kunnat träffa dina äldre släktingar?
  3. Vet du hur din familj kommer att fira jul?