Skrotnisse gör comeback

Skrotnisse

Skrotnisse har fått tre nya vänner. Foto: Bonnier.

Jan Lööf skapade bilderböckerna om Skrotnisse. När han nu fyller 80 år kommer det en ny bok: ”Skrotnisse och hans nya vänner”.

 

Den första boken om Skrotnisse kom ut 1976. Den blev väldigt känd i Sverige när den började visas på tv under 80-talet.

 

Böckerna och tv-serien handlar om Kalle och hans farbror Nisse. Nisse har en skrothandel där folk kan köpa sånt som ingen vill ha längre. När Kalles föräldrar ska resa bort får han lov att bo hos sin farbror Nisse. På skroten sitter Nisse och bygger om gamla prylar till olika spännande saker.

 

I den nya boken har det flyttat in tre djur till Skrotnisse. Grisen Nassen som bökar i smutstvätten, katten Missan som river i möblerna och apan Affe som sitter och tittar på tv. Nisse vill vara ensam och skriva på sin bok, därför skickar han djuren på semester.

 

Precis som karaktären Nisse så gillar författaren Jan Lööf att vara ensam och arbeta ifred.
– Det är det som är själva grejen. Att sitta och rita, säger han till SVT.

Det finns en serie bilderböcker som handlar om karaktären Skrotnisse. Författaren till dem heter Jan Lööf. I år fyller han 80 år.   Nu kommer en ny bok om Skrotnisse. Den heter Skrotnisse och hans nya vänner.   Den första boken om Skrotnisse kom ut 1976. Det blev också en tv-serie som började sändas på 80-talet.   Böckerna handlar om Kalle och hans farbror Nisse. Nisse har en skrothandel därf folk kan köpa sånt som ingen längre vill ha.   I den nya boken har tre djur flyttat in till Skrotnisse. De är grisen Nassen, katten Missan och apan Affe.   Skrotnisse vill dock helst vara ensam och skriva på sin bok. Därför skickar han iväg djuren på semester.