Nu är regeringens budget här

Finansminister Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson med den tjocka budgeten. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

I veckan presenterade regeringen sin budget för nästa år. En budget visar hur regeringen tänker spendera statens pengar. Nästa år kommer regeringen bland annat satsa på barn och ungas läsning.

 

Varje år i september så berättar regeringen hur nästa års budget ska se ut. I budgeten står det också hur regeringen tror att det kommer att se ut med ekonomin.

 

Regeringen vill bland annat satsa på läsning för barn och ungdomar. De vill ha ett läsråd som ska ansvara för satsningar inom bland annat skola, myndigheter, folkbildning, bokhandlare och förlag.

Dessutom vill regeringen fortsätta bygga ut Bokstart. Det är en satsning på små barns språk- och läsutveckling som drivs av Statens kulturråd sedan 2015.

 

Regeringen tror också att fler kommer vara utan jobb nästa år.  Det här beror på coronapandemin. Därför vill regeringen också ge extra mycket pengar nästa år till företag, jobb och vården.

 

Till exempel kommer företag som anställer unga personer eller investerar i miljövänlig teknik få sänkt skatt. Det här gör att det blir billigare för företagen att anställa nya personer eller gå över till mer klimatsmart teknik.

 

Totalt är det satsningar på 105 miljarder kronor. Det är ovanligt mycket pengar i en budget.

 

För att klara det här måste regeringen låna pengar från andra länder. Sverige har redan lånat pengar och det kallas för statsskulden. Det är inget ovanligt, utan många länder har statsskulder. Sveriges skuld kommer att öka nu, men den är samtidigt lägre än i många andra länder.

 

Det är tradition att finansministern promenerar till Sveriges riksdag för att ge dem en kopia av budgeten.

 

Nu ska riksdagen rösta om de godkänner budgeten eller inte. Om riksdagen inte godkänner budgeten måste den göras om.

I veckan presenterade regeringen sin budget för nästa år. En budget är en plan för någons pengar.   Regeringen är dem som bestämmer i Sverige. De bestämmer till exempel vad Sverige ska lägga sina pengar på. Sveriges budget är alltså planen för vad Sverige ska lägga sina pengar på.   Regeringen vill satsa mycket på att unga ska läsa mer. Därför sa regeringen i budgeten att de ska lägga pengar på ett läsråd.   Läsrådet kommer vara en grupp människor. De kommer bestämma vad som ska göras för att få unga att läsa mer.   Regeringen sa också att de vill lägga pengar på många andra saker, till exempel vård.   i år behöver Sverige väldigt mycket pengar för att kunna göra allt som står i budgeten. Därför måste Sverige låna pengar av andra länder.