Vi köper färre plastbärkassar i affären

Plastpåse

Vi köper inte lika många plastpåsar i affären som tidigare. Foto: Pixabay.

Vi köper allt färre bärkassar av plast i affären. Vissa har bytt till papperspåsar medan andra bär hem maten i egna påsar.

 

Den 1 mars införde regeringen skatt på bärkassar av plast. Det här gjordes för att nå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar.

 

Alla typer av plaster påverkar miljön vid nedskräpning och blir mikroplaster i naturen och i haven.

 

Det har visat sig att skatten på plastbärkassar har gett effekt. Vi är inte lika många som förut som bär hem vår mat i kassar gjorda av plast.

 

I dag kan en plastbärkasse kosta så mycket som sju kronor. Därför väljer många svenskar andra alternativ.

 

SVT Nyheter har frågat företagen ICA, Coop och Axfood hur den nya skatten påverkat dem. De säger att de säljer färre bärkassar av plast än tidigare.

 

Coop har halverat antalet bärplastkassar, hos Axfood har bärplastkassarna minskat med 70–75 procent och hos Ica har de minskat med 65 procent.

 

Däremot har försäljningen av pappersbärkassar ökat. Men både Axfood och Coop säger att de säljer färre kassar totalt, både av plast och papper. Det betyder att många kunder tar med sig egna kassar till affären.

 

Fundera och diskutera:

  1. Hur bär ni hem maten i er familj?
  2. Har du några idéer på hur vi ska skräpa ner mindre i naturen?
  3. Om du fick förändra en sak i världen, vad skulle det vara?
Vi köper färre plastpåsar i mataffären. Det beror på en ny skatt på plastpåsar kom den 1 mars i år.   Den nya skatten gör så att platspåsar blir dyrare. En plastpåse kan kosta upp mot sju kronor idag.   Därför är det många som köper papperspåsar istället. Men det är också många som tar med sig en egen påse när de ska handla.   Det är bra för miljön om vi köper färre plastpåsar. Många plastpåsar hamnar nämligen i naturen och förstör för djur och växter.  

Fundera och diskutera:

  1. Hur bär ni hem maten i er familj?
  2. Har du några idéer på hur vi ska skräpa ner mindre i naturen?
  3. Om du fick förändra en sak i världen, vad skulle det vara?