Melodifestivalen åker inte på turné

The Mamas

The Mamas vann Melodifestivalen 2020. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Melodifestivalen brukar göra en turné över hela Sverige.  Nästa år kommer alla tävlingar hållas i Stockholm – utan publik.

 

Melodifestivalen har turnerat runt varje år sedan 2002. Deltävlingarna, andra chansen och finalen har arrangerats i olika städer.

 

Men coronapandemin gör att Melodifestivalen tvingas tänkas om. De sex programmen kommer att sändas från Stockholm. Den första deltävlingen bli den 6 februari.

– Det är för riskfyllt att göra en turné. Syftet med att åka runt i Sverige är att vi ska kunna möta publiken. Det kommer vi inte ha möjlighet att göra utifrån vad vi vet i dag, säger Anette Helenius till SVT. Hon är projektledare för Melodifestivalen.

 

Tävlingen ska annars fungera på samma sätt som vanligt. 28 låtar tävlar om att få åka till Eurovision song contest i Rotterdam. Det är Nederländernas näst största stad.

 

Det är ännu inte klart var i Stockholm som tävlingarna ska sändas från.

– Vi kommer vilja göra storslagna nummer och tror att en vanlig tv-studio är lite för liten. Samtidigt vill vi inte vara i en stor arena med tomma läktare. En stor lokal som är rymlig nog är vad vi letar efter, säger Anette Helenius.

Melodifestivalen brukar åka på turné. Den brukar alltså vara i olika städer under de olika deltävlingarna. Men i år ska alla deltävlingar vara i Stockholm.   Det beror på att Melodifestivalen vill minska risken för att cornaviruset sprider sig. Projektledaren för Melodifestivalen heter Anette Helenius. Hon säger att det är för riskfyllt att åka på turné. – Syftet med att åka runt i Sverige är att vi ska kunna möta publiken. Det kommer vi inte ha möjlighet att göra utifrån vad vi vet i dag, säger Anette Helenius till SVT.   Den första deltävlingen kommer att vara den 6 februari 2021. Men exakt var Melodifestivalen kommer vara är inte klart ännu.