Nu räknas insekter räknas som mat

Bild: Pixabay

 

EU har bestämt att det är tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige.

 

Sverige har tidigare inte tillåtit några som helst insekter som livsmedel. Men i och med en ny EU-dom kommer det vara tillåtet på samma sätt som det redan är i andra EU-länder som Danmark, Finland och Nederländerna.

 

– Det här är bra nyheter för de som är intresserade av insekter som livsmedel. Det enda tråkiga är bara att det inte kom tidigare innan flera företag lade ner, säger journalisten Anders Engström som driver bloggen Bugburger, till Food Supply.

 

Fast Livsmedelsverket anser att man bör vara försiktig med insekter som mat och att  företagen ansvarar för att deras livsmedel är säkra.

 

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, som är rådgivare på Livsmedelsverket.