Troligt med corona-vaccin i januari

En sprut med vaccin

Polioviruset finns inte längre i Afrika.

 

Sverige kommer troligtvis kunna börja vaccinera mot covid-19 redan i januari. Det säger nu Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

 

– Jag blir mer optimistisk för var dag som går och det är också därför som jag kan vara mer tydlig nu med att det kanske redan är i januari, säger Richard Bergström till Sveriges Radio.

 

Tidigare har han sagt någon gång de första månaderna 2021, men nu vågar han alltså tro att det kommer finnas upp till tre vaccin redan i januari.

 

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca är ett av företagen man bedömer ha ett färdigt vaccin då.  Företaget är redan igång med tillverkningen i fabriker världen över.

– Vi inväntar resultat från prövningar från nu till slutet av året och sedan är det upp till myndigheterna att fatta ett snabbt beslut, säger Christina Malmberg Hägerstrand som är presschef på Astra Zeneca.

 

För Sveriges del är det EU som måste godkänna ett vaccin. Även om Sverige ligger bra till när det gäller den praktiska planeringen är det enligt vaccinsamordnare Richard Bergström inte troligt att vi kommer kunna börja vaccinera före årsskiftet.

 

– Vi har sagt till Sveriges kommuner och regioner som förbereder för vaccinering att januari är mer realistiskt.