De vann Augustpris för årets svenska barn- och ungdomsbok

Foto: Ylva Sundgren / Pressbild natur & Kultur

 

Boken ”Humlan Hanssons hemligheter” skriven av Kristina Sigunsdotter och ritad av Ester Eriksson vann årets svenska barn- och ungdomsbok.

 

Beskedet möttes av ett stort glädjeskri från Kristina Sigunsdotter på telefon och nästan lika stort glädjeutbrott från Ester Eriksson, skriver Sveriges Radio.

 

 

Så här står det om boken på bokförlaget Natur & Kulturs hemsida:

”Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna.”

 

 

Augustpriset är ett av de finaste litteraturpriser man kan få i Sverige. Priset har funnits sedan 1989 och är uppkallat efter den svenske författaren August Strindberg.

 

Det är Svenska Förläggareföreningen som delar ut priset som finns i tre kategorier: skönlitteratur, faktaböcker och barn- och ungdomsböcker.

 

Priset för bästa skönlitterära vuxenbok gick till Lydia Sandgren för hennes bok ”Samlade verk”. Bästa svenska fackbok vann Elin Anna Labba med boken “Herrarna satte oss hit”.