Barn bör stanna hemma om nån i familjen är smittad

Foto: Pixabay

 

Nu kommer nya råd från Folkhälsomyndigheten. Barn i för- och grundskola bör stanna hemma om någon de bor med är coronasmittad.

 

Tidigare gällde rådet bara för äldre elever i gymnasieåldern.

 

Folkhälsomyndigheten tror fortfarande inte att barn smittar lika mycket som vuxna, men tycker att det bättre att ta det säkra före det osäkra.

 

Folkhälsomyndigheten hoppas att beslutet kan stilla den oro som många lärare har känt kring att ta emot ett barn som har någon med covid-19 i hemmet.

 

Johanna Jaara Åstrand, som är Lärarförbundets ordförande, tycker att rådet är bra.

 

– Det här kommer att minska oron. Men också göra så att lärarna får göra rätt saker. Att de får slippa vara smittskyddsvakter och istället lägga kraft och energi på andra arbetsuppgifter, säger hon.

 

Johanna Jaara Åstrand berättar att fler och fler lärare har insjuknat i covid-19 och många av dem misstänker att de har smittats på sitt arbete.

 

Enligt utbildningsminister Anna Ekström har skolpersonalen en tuff arbetssituation och måste skyddas.

 

– Det här är en viktig förändring som kommer betyda en större tydlighet i skolan, sa utbildningsminister vid en presskonferens.

 

Coronavirsuet smittar fortfarande många människor. Därför kommer Folkhälsomyndigheten ofta med nya råd så färre blir smittade.   Nu har de kommit med ett nytt råd. Folkhälsomyndigheten säger att barn ska stanna hemma från skolan om någon i familjen är smittad med corona.   Tidigare så var det bara unga i gymnasiet som behövde stanna hemma. Men nu behöver också barn i grundskolan stanna hemma om någon i familjen har corona.   Folkhälsomyndiheten säger att barn inte smittar lika mycket som vuxna. Men det är ändå bättre att vara på den säkra sidan just nu.