Kommer Prosit att få nysa i årets Kalle Anka på julafton?

Foto: Skärmdump från Tobbe Ströms Twitterkonto

 

Ja så klart! Men många trodde på skämtet som komikern Tobbe Ström la ut på sociala medier.

 

Skämtet handlade om att vi nu i pandemitider är extra känsliga för att folk nyser, och att det därför skulle uppröra många tv-tittare att Prosit nös så mycket i ”Kalle Anka på julafton”.

 

Ja visst låter det knasigt, men det var ändå många som trodde på skämtet. Kanske för att texten var inlagd som en riktigt Aftonbladet-artikel. Så här stod det:

 

 

”SVT KLIPPER BORT PROSIT FRÅN KALLES JUL
SVT har i dagarna tagit beslutet att klippa bort karaktären Prosit från inslaget med Snövit, i Kalle Ankas jul. Anledningen är att nysningar i dagsläget är väldigt känsligt och triggande för många människor. Vi försökte förhandla med Disney om att redigera in ett munskydd på Prosit, men utan framgång, enligt pressansvarig på SVT, Munther Göök ”

 

– Jag la in den där sista meningen för att det skulle bli lite tydligare, men folk läser tydligen inte alltid så långt, säger komikern Tobbe Ström, till Källkritikbyrån.

 

Foto: Skärmdump från Tobbe Ströms Twitterkonto

 

 

Det här är ett bra exempel på vikten av källkritik och att man måste kolla upp saker man läser.

 

Men Tobbe Ström tycker inte man ska vara för hård mot de som gick på skämtet.

– Nej, jag skulle aldrig säga att folk är dumma som går på nåt, jag har också gått på saker och då får man skratta åt sig själv. Man kan väl se det som en tankeställare, att man ska lägga några sekunder på att kolla upp det istället.