Nu är vaccinet här

Vaccin

Nu har vaccinet kommit till Sverige. Foto: Pexels.

Vi skulle nog vilja lägga covid-19 bakom oss 2021. Nu kommer i varje fall ett vaccin som ska hjälpa till att få stopp på spridningen.

 

De flesta av oss får vaccin innan vi ens lärt oss att gå. Spädbarn får sprutor för till exempel stelkramp, polio och röda hund. Precis som covid-19 var alla dessa sjukdomar en gång en stor fara för oss svenskar.

 

Nu har läkemedelsforskare på rekordsnabb tid tagit fram ett vaccin som ska skydda oss från att bli smittade av covid-19.

 

Två vaccin har godkänts av EU-kommissionen. Det första används redan i Sverige. Snart kommer också det också fler vaccin från andra tillverkare. Förhoppningen är att alla vuxna svenskar ska vara vaccinerade innan midsommarafton.

 

Det finns en ordning på vilka som ska få vaccinet först. Personer över 70 år eller personer som riskerar att bli svårt sjuka får de första sprutorna. Även personal som arbetar med äldre är bland de första som får vaccinet.

 

Nästa grupp kommer vara all personal som arbetar med sjuka på något sätt, som sjuksköterskor och läkare.

 

I dag finns det ingen plan på att personer under 18 år ska vaccineras. Vaccinet är inte testat på barn. Folkhälsomyndigheten tror fortfarande inte att barn är särskilt drivande i spridningen av coronaviruset. De tror att viruset försvinner när de vuxna blir vaccinerade.

 

 

 

 

 

 

Av: Gustav Sigala Haggren

Nu finns det vaccin för coronaviruset. Det har redan börjat användas i Sverige. Och snart kommer också fler vaccin som ska börja användas.   Alla vuxna människor kommer att få vaccinet. Planen är att alla vuxna människor ska ha fått vaccinet innan midsommar i år.   Barn under 18 år kommer inte få vaccinet. Folkhälsomyndigheten tror inte att barn sprider viruset så mycket. De tror att viruset kommer försvinna när alla vuxna människor är vaccinerade.   Först kommer de som är över 70 år att få vaccinet. De som arbetar med äldre personer och de som arbetar på sjukhus kommer också få vaccinet snart.