Joe Biden och Kamala Harris i Vita huset

Joe Biden och Kamala Harris

President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris. Foto: Gage Skidmore.

Under onsdagen blev Joe Biden USA:s 46:e president och Kamala Harris blev den första kvinnliga vicepresidenten någonsin. Det första Joe Biden gjorde var att skriva på Parisavtalet.

 

Joe Biden valdes in under onsdagen och många artister var där för att uppträda och visa sitt stöd. Lady Gaga sjöng nationalsången och även artister som Katy Perry och Bruce Springsteen var där. Dessutom läste den 22-åriga poeten Amanda Gorman upp en dikt hon skrivit: ”The hill we climb”. Hon är den yngsta någonsin att läsa vid en presidentinstallation.

 

USA:s nya vicepresident heter Kamala Harris. Hon är historisk på flera sätt. För det första är hon den första kvinnliga vicepresidenten. Hon är också den första icke-vita vicepresidenten. En annan historisk person är domaren Sonia Sotomayor som blir den första domaren med latinamerikanskt ursprung i högsta domstolen.

 

Många tycker att det här är viktigt eftersom det visar att det bor många olika nationaliteter i USA.

 

Joe Biden pratade i sitt tal om att rasism måste bekämpas och att folket nu måste enas:
”Vår historia har varit en konstant kamp mellan det amerikanska idealet, där vi alla är skapade jämlika, och den hårda, fula verkligheten där rasism, främlingsfientlighet, rädsla och demonisering har slitit isär oss. Det är en ständig kamp, och segern är aldrig säker”, sa han i talet (översättning från Dagens Nyheter).

 

 

Joe Biden tog 17 beslut direkt

 

Joe Biden han knappt sätta sig på sin presidentstol innan han skrev på flera stora beslut. Ett av dessa beslut var att USA går med i Parisavtalet igen.

 

I november förra året lämnade USA Parisavtalet. Det var många som blev besvikna eftersom Parisavtalets mål är att se till att planeten inte blir varmare. Eftersom USA är står för mest utsläpp efter Kina är det viktigt för jordklotets klimat om de är med eller inte.

 

Totalt skrev Joe Biden på 17 ordrar, alltså olika beslut om förändringar som han vill göra. Ett annat beslut som har med klimatet att göra är att tillståndet för oljeledningen Keystone XL dras in. Den skulle ha gått mellan USA och Kanada.

 

Några av de andra besluten var att stoppa byggande av muren mot Mexiko som den förre presidenten Donald Trump startade. Dessutom så stöttar USA återigen världshälsoorganisationen WHO.

 

Gustav Sigala Haggren
Nu har USA en ny president. Under onsdagen blev Joe Biden USA:s 46:e president. Och Kamala Harris blev vicepresident.   När Joe Biden blev president var det en cermoni i Wahsington D.C. Då sjöng Lady Gaga nationalsången.   Joe Biden höll ett tal när han hade blivit president. I talet sa han att det amerikanska folket måste enas och att rasism måste bekämpas.   Joe Biden började jobba direkt. Han tog 17 beslut redan sin första dag som president. Bland annat bestämde han att USA skulle gå med i Parisavtalet igen. Parisavtalet är en överenskommelse om att länderna i avtalet ska jobba för en bättre miljö.