Munskydd korkar igen avlopp

Vatten som rinner ut från ett rör

När vi spolar ner skräp i avloppen kan vattnet ibland inte renas. Foto: Pixabay

Plasthandskar och munskydd spolas ner i avloppen och ställer till med stora problem.

 

Att svenskarna spolar ner skräp i avloppen är redan ett stort problem. Ungefär 15 000 ton skräp spolas ner varje år, enligt Svenskt vatten. De arbetar för att Sverige ska ha friska sjöar och hav och att svenskarna ska ha rent dricksvatten.

 

Sedan coronapandemin har det kommit nya problem. De som arbetar med att rena vårt vatten märker att många spolar ner saker som vi börjat använda sedan coronapandemin började. De hittar ofta till exempel munskydd och plasthandskar.

 

Skräp i avloppen ställer till med stora problem. Om pumparna som renar vattnet går sönder av allt skräp så släpps det ut orenat vatten i naturen.

 

Allt skräp som spolas ner i avloppen kostar svenskarna mellan 10 och 30 kronor per person.

– Det kanske inte låter så mycket, men för en stad med 100 000 invånare blir det en till tre miljoner kronor helt i onödan, säger Anders Finnson till TT. Han arbetar som miljöexpert på Svenskt vatten.

 

Det enda som vi får spola ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper.

 

Fundera och diskutera:

  1. Tänker du på vad du spolar ner i toaletten?
  2. Har du varit i något land där du inte kan dricka vattnet i kranen?
  3. Om du fick göra en sak för att förbättra miljön, vad hade du gjort?
I toaletten ska vi bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper. Allting annat måste slängas i en papperskorg.   Nu när det är en pandemi använder många munskydd och plasthandskar. De ska slängas i papperskorgen. Men många spolar istället ner dem i toaletten.   Det gör att det blir stora problem för de som arbetar med att göra vattnet rent. Plasthandskarna och munskydden kan hamna i våra hav och förstöra för fiskarna.   Fundera och diskutera:
  1. Tänker du på vad du spolar ner i toaletten?
  2. Har du varit i något land där du inte kan dricka vattnet i kranen?
  3. Om du fick göra en sak för att förbättra miljön, vad hade du gjort?