De vann tävlingen ”Min bild av Eskilstuna”

 

Under hösten 2020 arrangerade MiniBladet fototävlingen Min bild av Eskilstuna där elever i årskurs 1-6 gavs möjlighet att berätta om sitt Eskilstuna och vad som gör staden speciell ur deras perspektiv.

 

Vissa tycker ju att staden de bor i är världens bästa. Andra att den är sämst. Oavsett är det viktigt att en stad skildras ur olika vinklar och att alla åldrar får komma till tals. Här fick de unga i Eskilstuna en chans att visa upp sin bild av staden.

 

Vann gjorde Lucas Schönthal i klass 3c på Lagerbergsskolan med sin bild ”Mälardalens högskola”.

 

”Jag brukar gå förbi byggnaden och tänka på vad jag vill bli när jag blir stor.”
Foto: Lucas Schönthal

 

Juryns motivering till 1:a priset var följande: ”Den upplysta och moderna fasaden och den grubblande bildtexten skapar en förväntansfull känsla av framtidstro.”

 

 

På andra plats kom Andrea Wall i klass 6c på Fristadsskolan med bilden ”Havet är djupt”.

 

”För du gillar knas och jag likadan. Så många gånger jag sagt samma sak. Ta mig på ordet, du hittar någon annan. Havet är djupt.” Foto: Andrea Wall

 

Juryns motivering till 2:a priset var följande: ”En klassiskt komponerad bild med en harmonisk balans mellan förgrund, bakgrund och spegelblank vattenyta.”

 

 

Prissumman på sammanlagt 3 000 kr kommer från Sparbanksstiftelsen Rekarne som supportat MiniBladet under flera år.

 

– Det är jätteviktigt att barn intresserar sig för läsning och blir nyfikna på nyheter. Därför är MiniBladet rätt slags projekt för oss att stötta, säger Christina Wetterberg från Sparbanksstiftelsen Rekarne. Hon fortsätter:

 

– Sedan är just tävlingen ”Min bild av Eskilstuna” en rolig idé eftersom barnen får visa upp en sida av Eskilstuna som gör dem stolta. Och många av bilderna de tagit var ju helt fantastiska.

 

Min bild av Eskilstuna är en uppföljning av succén Min bild av Malmö som arrangerades våren 2019 och då engagerade ett 50-tal Malmöklasser.

 

Tanken är att tävlingen ska vandra vidare till en annan svensk stad 2021 så att fler elever i Sverige får chans att med bilder berätta om sin hemstad eller kommun.

 

 

Text: Magnus Erlandsson, MiniBladet