Bitar av rymdsten har hittats

Några små fragment av mörkt färgad meteoritskorpa har hittats. Foto: Naturhistoriska riksmuseet.

I november förra året föll en rymdsten in i vår atmosfär. Nu har bitar av den hittats i Fjärdhundra som ligger i Enköpings kommun.

 

I november förra året var det många människor som såg en ljussken på himlen. Nu vet forskarna att det var en rymdsten som rusade in i jordatmosfären.

 

En sådan här rymdsten kallas också för bolid. Den faller mot jorden i väldigt hög hastighet. När stenen möter jordens atmosfär bromsas den upp och luften runt stenen börjar glöda. Det är därför den lyser så mycket. Resterna av stenen faller mot marken som meteoriter.

 

Genom att jämföra bilder från olika kameror kunde forskare räkna ut ungefär var rymdstenen landade. De hittade stenbitarna med hjälp av en magnet. Bitarna är svarta och mellan 1 och 6 millimeter stora.

 

Nu hoppas forskarna kunna hitta den större stenen, men de måste vänta tills snön har försvunnit. De tror att stenen är stor som en knytnäve.

 

Fundera och diskutera

1. Brukar du tänka på vad som finns ute i rymden?

2. Vad är det mest spännande du sett på himlen?

3. Tror du det finns liv på andra planeter? Varför/varför inte?

I november förra året föll en rymdsten ner från rymden. På vissa platser här i Sverige kunde människor se ett starkt sken på himlen.   Den typen av rymdsten som föll då kallas bolid. De lyser väldigt starkt. Det beror på att när de kommer in i atmosfären börjar de brinna och det skapar ett starkt ljus.   Nu har forskare hittat bitar av den stenen som föll ner från himlen i november förra året. De räknade ut var stenen föll med hjälp av kameror. Bitarna som forskarna har hittat har legat runt omkring Fjärdhundra i Enköpings kommun.   Forskarna hittade bitar av stenen genom att använda en magnet. Bitarna är svarta och mellan 1 och 6 millimeter stora.  

Fundera och diskutera

1. Brukar du tänka på vad som finns ute i rymden?

2. Vad är det mest spännande du sett på himlen?

3. Tror du det finns liv på andra planeter? Varför/varför inte?