Stora demonstrationer i Ryssland – över 5 000 har gripits

Demonstration i Moskva

En demonstration i Moskva den 23 januari. Foto: Shutterstock.

Många människor demonstrerade i helgen för att visa sitt stöd för Aleksej Navalnyj. Han är en populär person i Ryssland som säger att den ryska presidenten Vladimir Putin är korrupt.

 

Aleksej Navalnyl är en oppositionsledare. Det betyder att han inte vill att Vladimir Putin ska fortsätta vara Rysslands president. Han säger bland annat att han är korrupt, det vill säga att han tjänar pengar medan folket är fattiga. Han menar också att han tystar ner människor som säger negativa saker om honom och andra ledare. 

 

I augusti förra året blev Aleksej Navalnyj förgiftad, men han fick vård och blev bättre. Han har själv sagt att det var president Vladimir Putin som förgiftade honom. När han återvände till Ryssland för några veckor sedan greps han på flygplatsen. 

 

EU tyckte det var fel att gripa Aleksej Navalnyj:

”Förtrycket av oliktänkande i Ryssland har pågått under alltför lång tid”, sa svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

 

Nyligen släppte Aleksej Nalvalnyj en video på Youtube som nu har setts av miljoner människor. I videon visar han ett palats som han säger tillhör president Vladimir Putin. Palatset ligger vid svarta havet i sydvästra Ryssland och ska ha kostat 11 miljarder svenska kronor.

 

Videon och gripandet av Aleksej Navalnyj har lett till att folket i Ryssland går ut och demonstrerar, trots att det är förbjudet att samlas över 50 personer på grund av covid-19. I helgen greps över 5 000 människor. En av de gripna ska vara Aleksej Nalvalnyjs fru, Julia Navalnaja.

– Längtan efter att få leva i ett fritt land är starkare än rädslan för att arresteras, säger 25-årige Andrej till tidningen Yle. Han deltog i protester i ryska staden Vladivostok.

I Ryssland är det just nu stora demonstrationer. Över 5 000 personer har gripits av polisen för att de demonstrerar.   Demonstrationerna handlar om politik. Det finns en person som heter Aleksej Navalnyj. Han säger att landets president, Vladimir Putin är en dålig president.   Han blev förgiftad i augusti förra året. Efter det flydde han från Ryssland. Men nu har han kommit tillbaka till Ryssland. Och när han landade i Ryssland blev han gripen av polisen.   Många människor i Ryssland tycker det är fel att han blev gripen av polisen. Det är därför de demonstrerar nu.