Myanmar stänger av sociala medier

Aung San Suu Kyi

Myanmars ledare Aung San Suu Kyi har fängslat efter en militärkupp. Foto: Pixabay.

Tidigt i veckan tog militären makten i Myanmar. Nu har de stängt av Facebook, Whatsapp och Instagram.

 

Myanmar är ett land som ligger i Sydostasien. I måndags tog militären makten där. De fängslade landets ledare Aung San Suu Kyi och andra medlemmar i hennes parti. När militären vänder sig mot landets ledare så här brukar det kallas en militärkupp.

 

Facebook, Instagram och Whatsapp har stängts ner. Många får inte tag i sina vänner, familjemedlemmar eller släktingar. Det bor 54 miljoner människor i landet. 22 miljoner av dem använder Facebook varje dag, säger medborgarorganisationen Access Now.

 

Lei Hnin Soe pluggar på Lunds universitetet. Hon har inte kunnat få tag i sin familj hemma i Myanmar. 

– Min syster har en nyfödd bebis, så jag är extremt orolig för dem nu, säger hon till Sveriges Radio.

 

Landets ledare Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991. Men många i världen tycker inte hon varit en bra ledare under de senaste åren. Det beror på att landet behandlat den muslimska folkgruppen rohingyer väldigt illa. Många har dödats av militären och fler än 700 000 flydde landet 2017.

 

FN  säger att de ska göra vad de kan för att militärkuppen ska misslyckas.

– Det är absolut oacceptabelt att ändra på valresultaten och folkets vilja, sa generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Myanmar är ett land som ligger i södra Asien. Tidigare i veckan tog militären makten där.   Militären satte många av landets ledare i fängelse. De stängde också av många populära appar som till exempel Facebook och Instagram.   Det gör så att många inte kan prata med varandra. En person som kommer från Myanmar är Lei Hnin Soe. Hon bor och studerar i Lund. Hon är väldigt orolig över vad som händer i Myanmar.   Eftersom många sociala medier är stängda där kan hon inte prata med sin familj.   FN säger att de vill att militären ska misslyckas. Det beror på att de som bor i landet inte har röstat på att militären ska ha makten.