Tre vaccin godkända av EU

Vaccin

Äldre och sjuka har börjat få vaccin mot covid-19. Foto: Pixabay.

Nu har EU godkänt tre vaccin. Men vaccineringen tar längre tid än planerat.

 

För lite mer än ett år sedan fick Sverige sitt första fall av covid-19. Nu har vi börjat vaccinera oss i Sverige. Vaccinet hjälper till att skydda personer från att bli sjuka av viruset. Många äldre och personer med sjukdomar har nu fått sin första dos. Alla behöver två doser för att vaccinet ska fungera helt. 

 

Det är bara personer över 18 år som kan vaccinera sig mot covid-19. Folkhälsomyndigheten säger att covid-19 inte är ett farligt virus för de flesta barn. Om ett barn har en svår sjukdom kan det också få vaccinet. 

 

Men vaccineringen tar längre tid än planerat. Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten hoppas att alla svenskar som vill ska vara vaccinerade innan midsommar. Men han är inte säker på att det kommer bli så. Vi har inte fått hit tillräckligt många doser från företagen som gör vaccinen.

 

Tre olika vaccin har blivit godkända av EU. Ett av företagen som gör vaccinen heter Astra Seneca. Sverige väljer att inte ge deras vaccin till personer över 65 år. Det är för att vaccinet inte har testats tillräckligt på personer över 65 år. Annars säger experterna att vi kan lita på att vaccinen är bra. 

 

Fundera och diskutera

1. Hur har ditt liv förändrats sedan covid-19 kom?

2. Hur tror du att du kommer minnas denna tiden när du är vuxen?

3. Vad är det första du vill göra när covid-19 har försvunnit?

 

 

 

 

 

Gustav Sigala Haggren

Nu har det gått lite mer än ett år sen Sverige fick sitt första fall av covid-19. Nu har vi börjat vaccinera människor mot sjukdomen.   De första som får vaccin är de som är gamla, eller är sjuka av någon annan sjukdom.   Det är bara personer över 18 år som får vaccinet. Det beror på att Folkhälsomyndigheten säger att covid-19 inte är så farligt för barn.   Nu har EU godkänt tre olika vaccin. Det betyder att det finns tre olika vaccin som får användas i Sverige.   Folkhälsomyndigheten hoppas att alla över 18 ska vara vaccinerade innan midsommar. Men det kanske inte blir så eftersom företagen som gör vaccinen inte har skickat så mycket som vi behöver än.   Fundera och diskutera 1. Hur har ditt liv förändrats sedan covid-19 kom? 2. Hur tror du att du kommer minnas denna tiden när du är vuxen? 3. Vad är det första du vill göra när covid-19 har försvunnit?