Många unga män är inte intresserade av ökad jämställdhet

En figur med en manlig och kvinnlig chef

Unga män är mindre intresserade av jämställdhet än kvinnor. Illustration: Pixabay

En av fyra unga män tycker att kvinnor överdriver frågan om jämställdhet.

 

Det finns en myndighet som heter jämställdhetsmyndigheten. De arbetar för att män och kvinnor ska ha samma möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Oavsett vem du är ska du ha samma möjligheter som alla andra. 

 

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur jämställda vi är idag. De har frågat människor hur viktigt de tycker jämställdhet är. Var fjärde ung man (16–24 år) tycker att kvinnor överdriver hur ojämställt de har det i sina liv. Bland de yngre kvinnorna är det bara en av 20 som tycker så.

 

De som har gjort rapporten är oroade över siffrorna. De skriver i rapporten att jämställdheten inte “automatiskt löser sig med den unga generationen”.

– Man bör oroa sig för de här tendenserna. Jämställdheten ökar inte automatiskt. Man måste jobba målmedvetet, säger Lena Ag till Aftonbladet. Hon är generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.

 

För 100 år sedan fick kvinnor rösta för första gången. Fem kvinnor valdes då in i riksdagen. Idag är det fortfarande fler män än kvinnor i politiken och bland toppjobben.

 

Trots att jämställdheten har ökat på olika områden, är det vissa saker som fortfarande är ojämlika. Till exempel jobbar kvinnor ofta mindre än män och det är fler män än kvinnor som är chefer. Det är fortfarande vanligast att det är kvinnorna som är hemma med barnen. 

 

Gustav Sigala Haggren
I Sverige finns en myndighet som heter Jämställdhetsmyndigheten. De jobbar med att Sverige ska vara ett jämställt land.   Det betyder att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter.   Jämställdhetsmyndigheten undersökte vad människor i Sverige tycker om jämställdhet. Undersökningen visar att många unga män tycker att kvinnor överdriver ojämställdhet.   De unga männen tycker alltså att det redan är ganska jämställt. Men det är inte så många unga kvinnor som tycker det.   Var fjärde ung man tycker att kvinnor överdriver ojämställdhet. Men bara 1 av 20 unga kvinnor tycker samma sak.   I år är det hundra år sen kvinnor för första gången fick rösta i Sverige. Det betyder att kvinnor fick vara med och bestämma vilka som ska styra landet.   Sen dess har Sverige blivit mer jämställt men det finns fortfarande saker som inte är helt jämställda i Sverige. Till exempel är det oftast kvinnor som är hemma med barn. Och män jobbar ofta mer än kvinnor.