En rymdsond har landat på Mars

Rymdsonden landar på Mars

Members of NASA’s Perseverance Mars rover team watch in mission control as the first images arrive moments after the spacecraft successfully touched down on Mars, Thursday, Feb. 18, 2021, at NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California. A key objective for Perseverance’s mission on Mars is astrobiology, including the search for signs of ancient microbial life. The rover will characterize the planet’s geology and past climate, pave the way for human exploration of the Red Planet, and be the first mission to collect and cache Martian rock and regolith. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

Rymdsonden landar på Mars. Foto: Bill Ingalls, NASA.

De har försökt flera gånger förut. Men under torsdagen lyckades Nasa landa rymdsonden Perseverance på planeten Mars.

 

Rymdsonden är ungefär lika stor som en bil. Den har rest i rymden i sex månader i en hastighet på 20 000 kilometer i timmen. Nu har den landat på en plats på Mars som döpts till Jezerokratern.

 

Perseverance ska ta reda på om det en gång funnits liv på planeten. Sonden har också med sig en helikopterdrönare för att ta reda på om det går att flyga på planeten.

 

Rymdsondens främsta mål är att samla sten och regolit. Rigolit kallas det lager av lös jord som ligger på berggrunden.

 

Men det kommer ta tid innan vi får reda på något om fynden som rymdsonden gör. Den kan bara samla in proverna, sedan måste allt flygas tillbaka till jorden för att analyseras här. Det kan ta tio år.

– Vi vet inte vad de här urtida proverna från Mars kommer att kunna säga oss. Men vad de skulle kunna säga är enormt – som till exempel att att liv en gång existerat på någon annan planet än jorden, säger Thomas Zurbuchen på Nasa i ett pressmeddelande.

 

Gustav Sigala Haggren
Nasa är en myndighet i USA. De jobbar med rymden. Nu har de skickat en rymdsond till Mars. Igår lyckades den landa på den röda planeten.   Rymdsonden heter Perseverance. Den ska samla in stenar från Mars. Den har också med sig en helikopter för att se om det går att flyga på Mars.   Allt material som Perseverance samlar in ska sen flygas tillbaka till oss på Jorden. Här ska Nasa analysera proverna. Då kan de får svar på om det har funnits liv på Mars någon gång.   Men det kommer att ta lång tid. Det kan ta upp till 10 år innan Nasa har analyserat klart allt material.