Rekordmånga medaljer i skidskytte-VM

Martin Ponsiluoma

Martin Ponsiluoma vann guld i skidskytte-VM. Foto: Wikimedia commons.

Ett guld, tre silver och två brons. Så här bra har det aldrig gått för Sverige i skidskytte-VM tidigare. 

 

VM i skidskytte var den9 till den 21 februari. Och Sverige var riktigt bra i årets skidskytte-VM i Pokljuka som ligger i Slovenien. De vann sex medaljer: ett guld, tre silver och två brons.

 

Martin Ponsiluoma vann en guldmedalj i sprinten. En sprint är en kortare sträcka i en tävling. Han åkte snabbt och missade inga skott.

 

Sebastian Samuelsson tog en silvermedalj i grenen som heter jaktstart. jaktstart.  Det är när åkarna startar efter varandra, alltså inte på samma gång.

 

Hanna Öberg knep en silvermedalj i distansen, den längsta grenen i tävlingen. Sedan lyckades också herrarna ta silvermedalj i herrstafetten. Det är en historisk medalj för inget svenskt herrlag har lyckats ta ett silver i stafett i VM tidigare.

 

Redan i första tävlingen fick Sverige en bronsmedalj i mixedstafetten. I en sådan stafett åker kvinnor halva sträckan och herrar åker andra.

 

Även på singelmixedstafetten vann Sverige en bronsmedalj. I den här grenen är det bara två åkare till skillnad från mixedstafetten som är fyra.

 

 

Källa och licens till artikelns bild.

Mellan den 9 och 21 februari var det VM i skidskytte i staden Pokljuka. Det ligger i Slovenien.    Det gick riktigt bra för Sverige i skidskytte-VM. Sverige tog nämligen 6 medaljer. Så bra har det aldrig tidigare gått i något skidskytte-VM för Sverige.   Sverige fick totalt 1 guld, 3 silver och 2 brons.   Det var Martin Ponsiluoma som tog guldmedaljen. Han vann den i sprint-tävlingen. Det är den kortaste sträckan man tävlar i.    En av silvermedaljerna vann Sebastian Samuelsson. Han vann den i jaktstart. Det är när åkarna startar efter varandra alltså inte på samma gång.   Hanna Öberg tog också en silvermedalj. Hon vann den i distansen. Det är den längsta tävlingen.   Sen tog också herrarna ett silver i stafetten. Sverige har aldrig tidigare tagit någon medalj i herrarnas stafett.   Bronsmedaljerna tog Sverige i mixed-tävlingarna. Det är när både herrar och damer tävlar. Det finns singelmixed och mixedstafett. I singelmixed tävlar två personer och i mixedstafett tävlar 4 personer. Sverige tog brons i båda tävlingarna.