Småland

Foto: Pixabay

Sedan flera år tillbaka har första torsdagen i mars blivit lite av Smålandsdagen.

 

Varför har första torsdagen i mars blivit just Smålands dag? Det låter nämligen ganska roligt när man säger första torsdagen i mars på dialekten småländska. Det låter ungefär som ”fössta tossdan i mass”. I år infaller den dagen den 4 mars.

 

Småland är ett landskap som ligger i Götaland i södra Sverige. Det gränsar till hela sex andra landskap: Östergötland, Västergötland, Skåne, Blekinge, Halland samt Öland som faktiskt är ett eget litet landskap.

 

Namnet Småland kommer från att landskapet från början bestod av elva små kungariken, små länder.

 

Landskapsblomman är Linnea och landskapsdjuret är utter.

 

Mer än hälften av Småland är täckt med granskog och få landskap i Sverige har så många sjöar. Stora delar av Småland ligger på det sydsvenska höglandet. Det är en platå som sticker upp högre än landskapet runtomkring.

 

Smålands största städer är i nämnd ordning: Jönköping, Växjö och Kalmar.

 

Jönköping kallas ibland för tändsticksstaden, eftersom säkerhetständstickorna började tillverkas här. Staden kallas ibland “Lilla Jerusalem” på grund av alla olika församlingar som har byggt kyrkor i staden.

 

Växjö är ett av landets äldsta kyrkliga centrum ihop med Skara. Cirka 1170 blev Växjö biskopssäte vilket hade en avgörande betydelse för stadens utveckling som både ett religiöst och kulturellt centrum.

 

Kalmar har en stor fästning från Vasatiden vid hamninloppet som heter Kalmar slott. Under medeltiden var Kalmar en av Nordens största städer.

 

Veckans fördjupning: Småland

 

Smålands klimat och det sydsvenska höglandet

Småland har ett klimat med stora temperaturskillnader. Anledningen är att sydvästra Småland täcks av det sydsvenska höglandet som hindrar fuktig luft från Atlanten att nå landets östra delar.

 

Uppe på höglandet däremot regnar det ofta och är dimmigt. Det beror på att vindarna från havet pressas upp mot höglandet. När luften åker högre upp blir det till slut regn över höglandet.

 

I staden Målilla i Kalmar län har högsta temperaturen i Sverige uppmätts: 38 grader den 29 juni 1947. I Målilla har man även uppmätt en av de lägsta temperaturerna i Götaland,  minus 33,8 grader.

 

En faktor som gör att det blir så stora skillnader i temperatur är att Målilla ligger långt ifrån havet och att det inte finns någon större sjö i närheten som kan jämna ut temperaturen.

 

Foto: Pixabay

 

 

Dackefejden

Dackefejden är det största bondeupproret i Nordens historia. Det utbröt i Småland i juni 1542. Gustav Vasa hade tidigare slagit ner flera uppror, men Dackefejden blev den allvarligaste utmaningen under hans tid vid makten.

 

Ledare var bonde Nils Dacke från småländska Vissefjärda som på den tiden låg nära Danmark.

 

Bönderna var arga på att kungen, Gustav Vasa, hade höjt skatterna. De tyckte också att kungen kontrollerade för många saker, till exempel hur mycket människor fick jaga, hugga ner träd eller handla.

 

Bönderna började därför kriga mot kungen. Men kungen var för stark och till slut förlorade bönderna. Dacke själv dog 1543 när han försökte fly till Danmark.

 

Foto:Wikimedia Commons

 

 

Kända smålänningar

Det finns hur många betydelsefulla smålänningar som helst att berätta om. De mest kända i nutid är kanske Ikeas grundare Ingvar Kamprad från Älmhult och så klart författaren Astrid Lindgren från Vimmerby.

 

Men vi väljer vi att uppmärksamma två andra personer nämligen Vilhelm Moberg och Agnetha Fältskog.

 

Vilhelm Moberg var en författare som skrev Utvandrarserien. I den serien ingår böckerna Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. De handlar om karaktärerna Karl-Oskar och Kristina som utvandrade till Amerika. Musikalen Kristina från Duvemåla bygger på dessa böcker.

Foto: Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agnetha Fältskog är en sångerska och kompositör som är född i Jönköping. Agnetha var av fyra medlemmar i popgruppen ABBA. De vann Eurovision Song Contest 1974 med låten Waterloo. Även smålänningen Björn Ulvaeus från Västervik ingick i ABBA.

 

Text: Magnus Erlandsson, MiniBladet

Snart är det första torsdagen i mars. Det är en dag som firas med marsipantårta i Småland. Anledningen till att den dagen firas i Småland är att det låter roligt att säga dagen på dialekten småländska.   När man säger första torsdagen i mars på småländska låter det ungefär som "fössta tossdan i mass". Men förutom en bra dialekt finns det massa andra spännande saker med Småland.   Småland är ett landskap. Sverige är uppdelat i 25 landskap. Småland gränsar till sex andra landskap.   Namnet Småland kommer från att förr i tiden var det elva kungariken där Småland idag ligger. elva kungariken är ungefär som elva länder. Därför kallas det Småland.   Mer än hälften av Smålands mark är granskog. Men det finns också väldigt många sjöar i Småland. Smålands landskapsblomma är Linnea och landskapsdjuret är utter.  

Veckans fördjupning: Småland

Smålands klimat 

I Småland är det stora temperaturskillnader. Det betyder att det kan bli både väldigt varmt och väldigt kallt där.   Det beror på att i sydvästra Småland ligger det sydsvenska höglandet. Det är en stor platå som är högre än marken runt omkring den.   På själva platån regnar det ofta. Det beror på att fuktig luft från havet blåser in mot platån. Då pressas luften uppåt och vattnet i luften måste regna ner.   Men öster om platån är det istället mycket torrt. Det beror på att den fuktiga luften från havet redan har regnat ner uppe på platån.   I den småländska staden Målilla har faktiskt Sveriges varmaste temperatur uppmäts. Den 29 juni 1947 kunde man mäta 38 grader varmt där. Men det har också varit kallt i den staden. Det har faktiskt varit minus 33,8 grader.   [caption id="attachment_71855" align="alignnone" width="700"] Foto: Pixabay[/caption]    

Dackefejden

Dackefejden var ett stort uppror som skedde 1542. På den tiden var Gustav Vasa kung i Sverige. Och bönderna var väldigt arga på honom.   Böndernas ledare hette Nils Dacke. Därför heter upproret just Dackefejden. Bönderna var arga för att kungen hade höga skatter. Kungen hade också bestämt massa saker som hur mycket de fick jaga, hugga träd eller handla. Och det gillade inte bönderna.   Därför började bönderna kriga mot Gustav Vasa. Men bönderna lyckades inte vinna mot kungen och hans arméer.   [caption id="attachment_71856" align="alignnone" width="476"] Foto:Wikimedia Commons[/caption]    

Kända smålänningar

Det finns många kända personer som har kommit från Småland. Till exempel författare Astrid Lindgren eller grundaren till Ikea Ingvar Kamprad.   Två andra kända personer från Småland är Vilhelm Moberg och Agnetha Fältskog. Vilhelm Moberg var en författare. Han skrev en serie som hette Utvandrarserien. Den handlar om två småländska personer som utvandrar till Amerika under mitten av 1800-talet. Det var vanligt på den tiden att svenskar flyttade till Amerika eftersom det inte var så lätt att bo i Sverige då.   Agnetha Fältskog är en sångerska. Hon var med i ABBA. De vann hela Eurovision Song Contest 1974. I ABBA var också Björn Ulvaeus med. Han kommer också från Småland.   [caption id="attachment_71857" align="alignnone" width="529"] Foto: Wikimedia Commons[/caption]