Han gjorde om glassbilslåten till en fuga

En flygel

En fuga är en melodi som varieras på olika sätt i ett klassiskt stycke. Foto: Pixabay.

Musikern Josep Castanyer Alonso spelar cello i Kungliga Filharmonikerna. Han spelar också piano och hans version på glassbilslåten har gjort succé på sociala medier.

 

Josep Castanyer Alonso flyttade till Sverige för tre år sedan. Snart började han höra en melodi överallt. Han frågade en kompis vad det var och fick reda på att det var melodin som glassbilen spelade. En melodi som troligtvis alla svenskar känner till.

 

Josep Castanyer Alonso bestämde sig för att göra om melodin till en fuga. En fuga är ett klassiskt musikstycke där en melodi upprepas och förändras på flera olika sätt. Fugan var som mest populär under barocken och har blivit väldigt känd på grund av kompositören Johann Sebastian Bach (1685–1750). 

– Glassbilsmelodin är ju inte ett Bach-tema, men den passar bra för den är kort och enkel. Den är välstrukturerad också och funkar jättebra som fug-tema, säger Josep Castanyer Alonso till Sveriges Radio. 

 

Melodin har spridits på sociala medier och blivit en succé. 

 

Se när Josep Castnayer Alonso spelar sin glassbilsfuga:

 

GUSTAV SIGALA HAGGREN

Josep Castanyer Alonso är musiker. Han spelar instrumentet cello i orkestern Kungliga Filharmonikerna. Men han kan också spela piano.   Josep Castanyer Alonso flyttade till Sverige för tre år sen. Han började snart höra en melodi överallt. Han frågade en kompis vad det var för melodi. Och det var ju melodin glassbilen gör när den kommer för att sälja glass.   Då fick Josep Castanyer Alonso en idé. Han gjorde om glassbilsmelodin till en fuga. En fuga är ett stycke musik när en melodi spelas på många olika sätt. Det är ofta klassisk musik.   Josep Castanyer Alonso la upp en video när han spelade glassbilsmelodin som en fuga på sociala medier. Där blev den väldigt populär.