Bläckfiskar bra på att vänta på sin belöning

En bläckfisk

Bläckfiskar är väldigt smarta djur. Foto: Pixabay.

Forskare vid Stanfords universitet i USA har tittat på hur bra bläckfiskar är på att vänta på sin favoritmat. 

 

När någon lägger en chokladbit på bordet framför dig så är din första känsla förmodligen att äta den. Om du försöker att inte äta den så övar du din självbehärskning. 

 

Det här har testats på barn många gånger i det så kallade marshmallow-testet. Barnet får en marshmallow framför sig. Om barnet inte inte äter den första marshmallowbiten direkt utan lyckas vänta blir det belönat med två bitar i stället.

 


Nu har forskare testat något liknande på bläckfiskar. I ett akvarium hade bläckfisken möjlighet att äta en kungsräka. Men deras favoritmat är gräsräkan. För att få gräsräkan skulle bläckfisken låta bli att äta kungsräkan. Vissa av bläckfiskarna kunde vänta upp till 130 sekunder för att få sin belöning. 

– Här har vi en art som lever i havet och som vi mest förknippar med en maträtt. Nu kan vi se att de här djuren faktiskt har kognitiva funktioner och har möjlighet att ta beslut i vissa situationer. Jag tror att det finns en ignorans hos människan där vi tidigare inte har ställt djuren rätt frågor och designat försök på rätt sätt, för att lära oss mer om deras förmågor, berättar Michael Axelsson till SVT. Han är professor vid Göteborgs universitet.

 

Se en video när amerikanska barn får göra marshmallow-testet:

Forskare vid Stanfords universitet i USA har gjort ett experiment på bläckfiskar. Experimentet var ungefär som ett marshmallow-test.   Marshmallow-testet är ett test som har gjorts på barn. En forskare sätter en marshmallow framför ett barn. Då får barnet välja om hen vill äta marshmallowen direkt eller om hen vill vänta och få två marshmallows istället.   För bläckfiskarna gjorde forskarna testet med räkor. Forskarna satte ut en kungsräka. Men bläckfiskarnas favoritmat är gräsräkan. Om bläckfiskarna väntade och inte åt kungsräkan fick de istället en gräsräka.   Experimentet visade att bläckfiskar är ganska duktiga på att vänta. Det betyder att bläckfiskar kan göra ganska smarta beslut.   Vill du se hur marshmallow-testet för barn kan se ut så kan du titta på den här videon: