Musik stör oss när vi pluggar

En uggla som sitter vid en dator

Vi löser kluriga problem bättre utan hörlurar. Foto: Pixabay.

Brukar du lyssna på musik när du gör dina läxor? Du kanske ska prova att trycka på paus. Forskare säger att vi löser problem bättre om det är någorlunda tyst runt omkring oss.

 

Det finns många människor som tycker att musik hjälper dem att fokusera när de pluggar eller jobbar. 

 

Nu har svenska och engelska forskare kommit fram till att musiken faktiskt gör det svårare för oss att lösa olika problem.

– Förmågan att lösa problemen minskade avsevärt om försökspersonerna samtidigt fick ha musik i lurarna, säger John Marsh i ett pressmeddelande. Han är forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

 

John Marsh menar att musiken kan göra att vi blir på bättre humör, men att vi är bättre på att svara på kluriga frågor utan musik.

 

Bakgrundsljud verkar däremot inte vara något problem, till exempel människor som pratar i ett bibliotek. 

– Det beror på att biblioteksbrus är en typ av ljudmiljö som är stadig och inte förändras och därför inte blir så störande, säger John Marsh i pressmeddelandet.

 

Testpersonerna fick göra tre olika test där de skulle svara på kluriga frågor. I det första testet fick de lyssna när någon sjöng på ett språk som de inte kände till. I det andra testet var det bara musik och ingen sång. I det tredje testet sjöng någon på ett språk som testpersonerna kunde.

 

Fundera och diskutera

  1. När brukar du lyssna på musik?
  2. Hur vill du ha det när du gör dina läxor?
  3. Vem är din favoritartist?

 

 

Gustav Sigala Haggren
Många gillar att lyssna på musik samtidigt som de jobbar eller pluggar. Men forskare säger nu att vi lär oss bättre när det är tyst omkring oss.   Det är svenska och engelska forskare som har undersökt hur bra vi lär oss med musik. De kom på att vi blir sämre på att svara på kluriga frågor om vi lyssnar på musik samtidigt.   En av forskarna heter John Marsh. Han säger att musiken gör oss på bättre humör men att vi blir bättre på att klura ut problem när det är tyst omkring oss.    Men alla ljud verkar inte störa lika mycket. Till exempel ljud du hör i ett bibliotek stör oss inte lika mycket. Det beror på att det ljudet låter likadant hela tiden. Men i musik så ändras de olika ljuden hela tiden.    Fundera och diskutera
  1. När brukar du lyssna på musik?
  2. Hur vill du ha det när du gör dina läxor?
  3. Vem är din favoritartist?