Många barn ringde till BRIS förra året

En pojke i luvtröja

Många barn och unga har mått sämre sedan coronapandemin kom. Foto: Pexels.

Du kan ta kontakt med BRIS på flera olika sätt: chatta, mejla eller skriv anonymt i deras forum. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis alla dagar klockan 14.00–21.00.

Coronapandemin har gjort att många barn känner sig mer oroliga och ledsna än tidigare. 

 

BRIS står för Barnens Rätt I Samhället. Det är en grupp människor som arbetar för barns rättigheter. De har också en stödlinje dit barn och unga kan ringa dygnet runt. Se hur du kan komma i kontakt med dem i faktarutan.

 

Coronapandemin bröt ut i Sverige för lite mer än ett år sedan. Under förra året har många barn varit hemma mer än vanligt. Det här har BRIS märkt av. De fick in 31 000 samtal förra året. Det är 16 procent fler än 2019.

 

I samtalen med BRIS berättar barnen om hur de mår sämre sedan pandemin kom. Barnen berättar om föräldrar som förlorat sina jobb och att familjen har mindre pengar. En del barn har fått ångest av distansundervisning och att deras fritidsaktiviteter ställts in. Barn är också oroliga att de själv ska bli smittade av covid-19.

 

BRIS säger i sin nya rapport att informationen om viruset inte varit anpassad för barn. Många barn har ringt BRIS för att de inte förstår hur viruset fungerar. De vill också veta hur samhället arbetar för att bli av med viruset. 

 

BRIS säger att barnen behöver och har rätt till:

  1. Bättre information om olika förändringar i samhället och hur dessa påverkar barnen.
  2. Information om viruset och hur samhället arbetar för att bli av med det, på ett sätt som barn kan förstå.
  3. Information om hur vi mår i kroppen när vi försöker hantera olika slags känslor. Tips på hur vi kan hand om oss själva på olika sätt.
  4. Tydlig information om var barnet kan få hjälp om hen behöver stöd eller hjälp eller som behöver någon att prata med.

Vill du prata med någon?

Du kan prata med människorna som jobbar på BRIS. Du kan ringa BRIS på 116 111. Det är gratis och ingen behöver få veta att du ringt. Du kan också chatta eller mejla med BRIS på deras hemsida: bris.se
BRIS är en organisation. BRIS står för Barnens rätt i samhället. De jobbar alltså med frågor som är viktiga för barn.   Förra året fick BRIS in många samtal av barn som kände sig oroliga. Det var många som kände sig oroliga och ledsna över coronaviruset.   BRIS fick in mer samtal förra året än vad de har fått tidigare. BRIS har skrivit en rapport om vad barn och unga behöver.   Den rapporten säger att barnen har rätt till:
  1. bättre information om hur samhället ändras.
  2. bättre information om viruset och hur vi ska göra för att bli av med det.
  3. information om hur kroppen fungerar när vi mår dåligt och hur vi kan göra för att inte må dåligt.
  4. information om var vi kan få hjälp och stöd.