Många barn bor med en bonusförälder

Familj

En fjärdedel av Sveriges barn bor med en av sina föräldrar. Foto: Pixabay.

De flesta barn i Sverige bor med båda sina föräldrar. Men en fjärdedel bor med en av sina föräldrar. 215 000 av barnen har en bonusförälder.

 

Statistiska centralbyrån (SCB) har tittat på hur barn bor i Sverige. De flesta av Sveriges barn bor med båda sina föräldrar. Men en fjärdedel, 540 000 barn, bor med en av sina föräldrar. Många av de här föräldrarna bor ihop med en sambo. Sambon blir barnets bonusförälder. 215 000 av Sveriges alla barn har en bonusförälder.

 

Av barnen som bor med en av sina föräldrar är det vanligast att bo med sin mamma. Det här diagrammet visar barn (0–17 år) som bor hos en av sina föräldrar. Det är mest vanligt att barnen bor hos sin mamma och minst vanligt att barnen bor med sin pappa och en bonusförälder. 

 

Ett diagram över hur barn bor
Ett diagram över hur barn bor. Bild: SCB.

 

Det är också vanligt att barnen har syskon. Fyra av fem barn har syskon hos minst en av sina föräldrar. Då räknas helsyskon, halvsyskon och bonussyskon. Ett bonussyskon är syskon som bor tillsammans men som inte är släkt.

 

Gustav Sigala Haggren
Hur bor barn i Sverige? Den frågan ställde SCB. SCB står för statistiska centralbyrån. Det är en myndighet som tar fram statistik.   De undersökte hur barn bor i Sverige. De såg att de flesta barn i Sverige bor med båda sina föräldrar. Men en fjärdedel bor med en av sina föräldrar.   Det är ungefär 540 000 barn som bor med en av sina föräldrar. Av dem så är det 215 000 barn som har en bonusförälder.    En bonusförälder är en vuxen person som till exempel bor tillsammans med ens förälder. Ibland har också bonusföräldern egna barn. Deras barn kallas då bonussyskon.   SCB såg också att det är vanligt att barn som bara bor hos en förälder har syskon. Då räknar de helsyskon, halvsyskon och bonussyskon.   När barn bara bor hos en förälder är det vanligast att den föräldern är mamman. Det kan du se i den här tabellen: [caption id="attachment_72684" align="aligncenter" width="567"]Ett diagram över hur barn bor Ett diagram över hur barn bor. Bild: SCB.[/caption]