Ebba Andersson är historisk

En skidåkare

I helgen var det världscupsavslutning i längdskidor. Foto: Pixabay.

Under världscupsavslutningen tog Ebba Andersson ännu en medalj. Det betyder att hon blir trea i den totala världscupen – som andra kvinnan någonsin. 

 

I helgen kom Ebba Andersson tvåa i jaktstarten över 30 km i Engadin i Schweiz. 

När det var två kilometer kvar av loppet så gjorde norska Heidi Weng ett ryck. Det var ingen av de andra skidåkarna som orkade hänga med. Ebba Andersson kom i mål 4,5 sekunder efter Heidi Weng.

 

Andraplatsen gör att Ebba Andersson blir trea i den totala världscupen. I den totala världscupen räknas alla tävlingar under vintern.

 

Ebba Andersson är den andra svenska kvinnan någonsin att komma bland de tre bästa i den totala världscupen i längdskidor. Den första svenska kvinnan som gjorde det var Marie-Helene Westin. Hon kom tvåa säsongen 1987–1988.

– Var det 33 år sedan, sa du? Då var det ändå på tiden, säger Ebba Andersson till SVT.

Ebba Andersson är en svensk skidåkare. I helgen var hon med i en tävling i staden Engadin i Schweiz.   I den tävlingen kom hon tvåa. Det gjorde så att hon kom trea i den totala världscupen.   I den totala världscupen räknas alla tävlingar som har varit under vintern.   Det är första gången på 33 år som en svensk kvinna kommer topp tre i den totala världscupen. Senaste gången det hände var det Marie-Helene Westin som kom tvåa.