Astra Zenecas vaccin sätts på paus

Foto: Pixabay

Flera länder använder inte Astra Zenecas vaccin just nu. Experter håller på att kolla om vaccinet kan göra människor sjuka.

 

Vaccineringen är i gång i Sverige. Men under tisdagen pausade Sverige vaccinet som görs av företaget Astra Zeneca. Det är flera andra länder som gjort samma sak. 

 

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) undersöker nu om vissa människor kan få en blodpropp av vaccinet. En blodpropp är när blodet stelnar i kroppen. Oftast är blodproppar inte farliga, men de kan vara det.  

 

Folkhälsomyndigheten vill pausa vaccinet tills utredningen är klar.

 

Sverige har en person som håller koll på vaccineringen i Sverige. Han heter Richard Bergström. Han tror inte att pausen kommer göra att människor får vänta längre på sitt vaccin.

– Det är pausat nu och är det i några dagar eller några veckor. Så det påverkar inte hela bilden eftersom de vaccindoser som kommer kan sparas ett tag i kylen, säger han i SVT:s program Morgonstudion.

 

Astra Zenecas vaccin utgör en femtedel av alla vaccin som Sverige planerar att använda.

Det finns just nu tre vaccin för covid-19. Ett av dem har företaget Astra Zeneca gjort. Men det vaccinet används inte just nu för att Sverige har pausat det. Astra Zenecas vaccin kontrolleras nu. Det kontrolleras för att se om det gör människor sjuka. Många andra länder har också pausat vaccinet för att vänta på att det ska kontrolleras.   Vaccinet kontrolleras av Europeiska läkemedelsmyndigheten. De vill se om vaccinet kan ge människor en blodpropp. En blodpropp är när blodet stelnar i kroppen. Oftast är blodproppar inte farliga men de kan vara det.    Hur lång tid vaccinet kommer vara pausat beror på hur snabbt det går att undersöka det. Richard Bergström jobbar med att alla ska få vaccin i Sverige. Han tror att vaccinet är pausat i några dagar eller i några veckor.