Sverige har fått en nationalblomma

Liten blåklocka

Liten blåklocka är Sveriges nya nationalblomma. Foto: Ola Jennersten, Naturfotograferna, IBL Bildbyrå.

Det svenska folket har röstat fram Sveriges första nationalblomma. Vinnaren blev liten blåklocka. 

 

Vi har länge haft landskapsblommor i Sverige. Men nu har vi en nationalblomma för första gången.

 

Liten blåklocka är vanlig i hela vårt avlånga land. Du kan hitta den på torra marker som inte är gödslade. Du kan också se liten blåklocka i fjällen, framför allt i områden där det finns mycket kalk, som till exempel på klippor.

 

Se karta över var liten blåklocka växer:

Karta över var liten blåklocka växer
Foto: Artportalen.

 

Liten blåklocka blommar mellan juli och september. Den har oftast blå blommor. Den kan också ha vita eller ljusblå blommor, men det är ovanligt. Blomman brukar växa till att bli ungefär två decimeter. 

 

81 000 personer röstade om nationalblomman. Nästan 14 000 röster gick till liten blåklocka. På andra plats kom linnea och på tredje plats styvmorsviol.

 

Liten blåklocka heter på Campanula rotundifolia på latin. 

 

 

 

Det är Svenska botaniska föreningen som har hållit i omröstningen.
Här är alla finalister:

1. liten blåklocka
2. linnea
3. styvmorsviol
4. hästhov
5. midsommarblomster
6. smultron
7. lingon
8. skogsstjärna
9. rödklöver
10. blåbär

 

Illustration av liten blåklocka
Illustration: Nordens Flora” skriven av C. A. M. Lindman.

 

 

 

 

Sverige har fått en nationalblomma. Det är en blomma som ska vara en symbol för Sverige. Blomman som är Sveriges nationalblomma är liten blåklocka.   Att det blev just liten blåklocka bestämdes efter en röstning. Det var liten blåklocka som vann röstningen och därför är den nu Sveriges nationalblomma.   Liten blåklocka är vanlig i hela Sverige. Den kan växa både på torr mark och i fjällen. Den blommar mellan juni och september. Blomman är oftast blå, men det finns vita och ljusblå också.   81 000 personer röstade om nationalblomman. Nästan 14 000 röster gick till liten blåklocka. På andra plats kom linnea och på tredje plats styvmorsviol.   Illustration av liten blåklocka