Astra Zenecas vaccin ska börja användas igen

En hand som håller i en spruta

Astra Zenecas ska börja användas igen. Foto: Pexels.

Först pausades Astra Zenecas vaccin i flera länder. Men nu ska människor börja vaccineras med det igen.

 

Vaccinet från Astra Zenecas har pausats i flera länder för att vissa människor kan ha blivit svårt sjuka av det. 

 

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har undersökt vaccinet och säger nu att det kan börja användas igen.

– Det här är ett säkert och effektivt vaccin, sa EMA-chefen Emer Cooke på en presskonferens.

 

Samtidigt kan det fortfarande vara så att vissa människor har fått till exempel blodproppar av vaccinet. Det här ska experter kolla mer på.

 

Men det viktigaste är att vi får ner smittspridningen av covid-19, tycker Emer Cooke på EMA. 

 

Astra Zenecas vaccin verkar nu ha fått ett dåligt rykte. I Blekinge har till exempel många tackat nej till att ta Astra Zenecas vaccin.

– Vi får avvakta och se vad det här nu får för effekt och så får vi i regionerna tänka till på hur vi på bästa sätt ska kunna vända det här, säger Mats Berggren till SVT. Han är vaccinsamordnare i Region Blekinge.

 

Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger att Astra Zenecas vaccin är jättebra. 

– Om man tittar på risk och nytta av det här vaccinet gör det fortfarande väldigt mycket nytta, säger han i SVT:s program Morgonstudion.

I början av veckan pausade Sverige ett vaccin från företaget Astra Zeneca. Några personer hade blivit sjuka när de tog vaccinet. Därför undersöktes vaccinet.    Det var den Europeiska läkemedelsmyndigheten som undersökte vaccinet. De säger nu att vaccinet är bra. Därför börjar Sverige vaccinera människor med Astra Zenecas vaccin igen.   Men på grund av att vaccinet undersöktes så är det många som är oroliga. Därför vill de inte ta just det vaccinet. I Blekinge till exempel är det många som har tackat nej till Astra Zenecas vaccin.   Men Anders Tegnell som jobbar på Folkhälsomyndigheten i Sverige säger att vaccinet är jättebra.