Lotta Härdelin blir årets fotograf – första kvinnan på 50 år

En fotograf

Årets bild är en stor tävling för fotografer i Sverige. Foto: Pixabay.

Årets bild är en journalistisk prisutdelning där fotografer kan vinna olika priser. Lotta Härdelin vann i kategorin Årets fotograf och Staffan Löwstedt vann i kategorin Årets bild.

 

Lotta Härdelin arbetar som fotograf på Dagens nyheter. I år fick hon priset som årets fotograf. Just det priset har ingen kvinna vunnit på 50 år. Lotta Härdelin är andra kvinnan någonsin som vinner priset.

– Det känns faktiskt overkligt. När jag satt och tittade på prisutdelning och såg alla bilder som prisades i de olika klasserna så tänkte jag: “Hur i hela friden kan jag vara nominerad till årets fotograf?” sa hon till Sveriges radio.

 

Juryn motiverade priset till Lotta Härdelin så här: ”Närvaro, medmänsklighet och en känsligt målmedveten journalistisk berättare”.

 

Den första kvinnan som fick priset som årets fotograf var Ragnhild Haarstad.

– Om jag vinner har jag lovat Ragnhild att bjuda henne på kaffe med ostkaka! sa Lotta Härdelin till Dagens nyheter när hon fick reda på att hon var nominerad.

 

Lotta Härdelin hoppas nu att hennes vinst kan inspirera andra kvinnor att satsa på fotografi.

 

De flesta av vinnarna i årets tävling var män. 13 priser gick till män och fem till kvinnor.

 

Staffan Löwstedt vann priset Årets bild för sin bild på sjukvårdspersonal mitt i pandemin.

 

Se bilder från alla fotografer här.

 

Det finns en tävling som heter Årets bild. Där tävlar press-fotografer om olika priser. En press-fotograf är en fotograf som tar bilder för tidningar och nyheter.   Ett av priserna är årets fotograf. I år blev det Lotta Härdelin. Det är första gången på 50 år som en kvinna vinner det priset.    Förra gången en kvinna vann priset var det Ragnhild Haarstad. Lotta Härdelin har sagt om hon vinner priset ska hon bjuda Ragnhild på kaffe och ostkaka.    Lotta Härdelin hoppas nu att hennes vinst kan inspirera andra kvinnor att satsa på fotografi.   Priset för årets bild gick till Staffan Löwstedt. Han har tagit en bild på sjukvårds-personal när de arbetar mitt i pandemin.    Vill du titta på bilder från fotograferna som vann så kan du klicka här.