Skolor är inte så intresserade av betyg i fyran

Pojke som studerar

Från och med i höst kommer en del fyror få betyg i skolan. Foto: Pixabay.

I dagens skola får elever sitt första betyg i sjätte klass. I höst kan elever få betyg redan i fjärde klass – om skolan vill det. 

 

Det är upp till varje skola om de vill att deras elever ska få betyg redan i fyran. Men skolorna verkar inte vara speciellt intresserade av att börja ge betyg i fyran.

 

Till exempel var det tänkt att 100 skolor i landet skulle prova att ge betyg från fjärde klass. Men det var bara 15 skolor som anmälde sig.

 

En av de skolorna ligger på Värmdö utanför Stockholm. Nu har de bestämt sig för att inte fortsätta ge betyg i fyran. Rektor Ulrika Mjørud säger till SVT att hon ser hur betygen stressar högstadieelever. Hon tänker att samma stress kommer drabba yngre barn om de börjar få betyg tidigare i livet. 

 

SVT har pratat med de tio största kommunerna i Sverige. Ingen av kommunerna säger att de känner till någon skola som kommer börja ge betyg i fyran i höst.

 

Internationella engelska skolan är en friskola och de kommer börja med betyg i fyran. De har 38 grundskolor i landet.

 

Det är paritet Liberalerna som velat införa betyg i fjärde klass. 

– Effekterna av betyg i årskurs sex är positiva överlag. Jag tror att det är viktigt att fortsätta införa det i årskurs fyra. Men, det är en möjlighet för de skolor som vill, säger Roger Haddad till SVT. Han är Liberalernas skolpolitiske talesperson.

Just nu får elever i skolan betyg från och med sjätte klass. Men i höst kan elever få betyg i fjärde klass om skolan själv vill det.   Skolorna får alltså bestämma själva om de vill ha betyg från och med fjärde klass. Men det verkar inte vara så många skolor som är intresserade av det.   Betyg från fjärde klass skulle ha testats av 100 skolor runt om i landet. Men det var bara 15 skolor som anmälde sig att testa att ge betyg från fjärde klass.   En skola har bestämt sig för att inte ge betyg från fjärde klass. Rektorn på den skolan säger att elever i sexan blir stressade av betyg. Och därför vill de inte stressa de yngre eleverna också.