Se vulkanen spruta lava på Island

En vulkan

Ett vulkanutbrott på Island lockar många besökare. Foto. Pixabay.

På Island har en vulkan börjat spruta lava. Många människor vill komma nära för att titta och ta bilder, men polisen varnar för att det är farligt.

 

Vulkanen vid Fagradalsfjall på Island har blivit en riktig turistattraktion. Efter att ha sovit i 800 år har vulkanen vaknat och sprutar ut glödande lava.

 

Hundratals människors har åkt till vulkanen för att ta bilder och filma. Men polisen säger att det är farligt att gå nära vulkanen. Utbrottet kan orsaka explosioner och det har varit jordbävningar i området.

 

Ett säkert sätt att titta på vulkanen är att titta på den här webbkameran från RUV. RUV är Islands statliga tv- och radioföretag, som SVT i Sverige.

 

Island har 32 vulkansystem som tros vara aktiva, enligt nyhetsbyrån AFP. Inget annat land i Europa har fler vulkansystem än så.  

 

Vulkanutbrottet pågår nära en dal som heter Geldingadalur i Fagradalsfjall. Det ligger på Reykjaneshalvön på sydvästra Island. Vulkanen ligger i ett så kallat lavafält, där andra vulkaner också finns. Inga människor har skadats av vulkanutbrottet.

 

Gustav Sigala Haggren
På Island har en vulkan fått utbrott. Den har alltså börjat spruta ut lava. Vulkanen ligger vid Fagradalsfjall på Island. Den har sovit i 800 år men nu har den alltså vaknat.   Många människor vill titta på när vulkanen sprutar ut lava. Men polisen säger att det kan vara farligt.   Det kan nämligen bli jordbävning när en vulkan får utbrott. Lavan gör också så att saker under jorden kan explodera.   Men det går ändå att titta på när vulkanen sprutar ut lava. Det finns en webbkamera vid vulkanen. Och den kan man titta på även i Sverige.   Klicka på denna länk för att se vulkanen på Island.