Polisen informerar om faror på nätet

En person som trycker på sin telefon

Att dela en nakenbild är ett brott. Foto: Pixabay.

Polisen har sett att det skickas fler nakenbilder på nätet och att de bilderna kan hamna hos barn och unga.

 

Nätet ska vara en rolig plats som är öppen för alla. Men det händer att människor gör brottsliga saker på nätet. Det kallas för nätbrott. Ett sådant brott kan till exempel vara att dela en nakenbild på någon som inte vill det.

 

Polisen vill nu berätta för barn, föräldrar och skola om hur de kan tänka kring brott på nätet. De skickar ut information, bland annat på sociala plattformar där barn och unga är.

 

Till exempel vill polisen att barn och unga ska berätta för någon vuxen om de har varit med om något obehagligt på nätet. 

– Det är viktigt att anmäla sådana brott. Inte bara för sig själv, utan också för att kunna hjälpa andra. Om andra barn blir utsatta av samma person kan vi stoppa förövaren, säger Louise Åhlén. Hon är polisinspektör på den nationella operativa avdelningen (NOA) hos polisen.

 

Louise Åhlén vill också att barn och unga gör skärmdumpar om någon skriver något som känns fel eller skickar till exempel en nakenbild till dem. Skärmdumpar hjälper polisen att hitta personen som begått brottet.

– Barnet är aldrig ansvarigt och har inte på något sätt gjort något fel, säger Louise Åhlén till SVT. 

 

Men det är bra att veta vad som faktiskt är olagligt på nätet. 

 

En nakenbild som skickas frivilligt till någon är inte olagligt. Men om bilden delas vidare så är det ett brott.

 

Det är också ett brott om bilder skickas till någon som inte bett om det. Och det är ett brott om en ung person känt sig tvingad att skicka en nakenbild på sig själv. 

 

Så här kan du göra om du varit med om något obehagligt på nätet:

 

  • Prata med vuxen som du litar på.
  • Ring 114 14 för att polisanmäla det som hänt.
  • Spara alla detaljer som du har om personen och händelsen. Till exempel kan du skärmdumpa chatten.
  • Prata med BRIS som nu har öppet dygnet runt.

Läs mer på polisens hemsida.

Så här kan du göra om du varit med om något obehagligt på nätet:
  • Prata med vuxen som du litar på.
  • Ring 114 14 för att polisanmäla det som hänt.
  • Spara alla detaljer som du har om personen och händelsen. Till exempel kan du skärmdumpa chatten.
  • Prata med BRIS som nu har öppet dygnet runt.
Läs mer på polisens hemsida.
På nätet kan man ha mycket roligt. Till exempel kan man spela spel eller läsa intressanta nyheter. Men det finns också jobbiga saker med internet.   Polisen har sett att det skickas många nakenbilder nu. Polisen är oroliga att sådana bilder kan skickas till barn.   Det är faktiskt ett brott att skicka en nakenbild till någon som inte vill det. Det är också ett brott att få någon som inte vill att skicka en nakenbild till sig.   Polisen vill berätta för barn och unga vad de kan göra om någon beter sig obehagligt mot dem på internet. Därför lägger de ut information på sociala medier om det.   En sak polisen vill att man gör är att tala om för en vuxen om något obehagligt händer på nätet.   Polisen säger att det är viktigt att veta att det aldrig är barns fel om något obehagligt händer. Men de tycker att det är bra att också barn och unga vet vad man får och inte får göra på internet.