Särskolan får nytt namn

En hand som håller i en ryggsäck

Grundsärskola byter nam till anpassad grundskola. Foto: Pexels.

Grundsärskola byter namn till anpassad grundskola och gymnasiesärskola byter namn till anpassad gymnasieskola. Namnbytet sker tack vare Leo Lust från orten Morgongåva.

 

För tre år sedan skickade Leo Lust in ett medborgarförslag till riksdagen om att byta ut namnet särskola. Han gick då i nian och tyckte att ordet särskola lät nedlåtande. 

Han gillade inte ordet sär eftersom det betyder att någon är egendomlig eller udda. Han kände flera elever som inte vågade säga att de gick i särskola. 

– Det är det som är hela tanken med det här, att ingen ska behöva skämmas för att de går i en annan skola, säger han till SVT.

 

Anpassad grundskola och gymnasieskola är för elever som inte kan hänga med i den vanliga undervisningen på grund av intellektuell funktionsnedsättning. Det betyder att eleverna behöver längre tid för att lära sig nya saker och undervisningen sker därför i ett långsammare tempo än i den vanliga skolan.

 

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har hyllat Leo Lust för att han kämpat för namnbytet.

Alla människor fungerar olika. För vissa fungerar vanlig skola inte så bra. Det kan till exempel bero på att de har en intellektuell funktionsnedsättning.   Människor med intellektuella funktionsnedsättningar kan ha svårare för att till exempel räkna, skriva eller läsa. Därför kan de behöva gå i en skola som är anpassad speciellt efter dem.   Tidigare har en sådan skola hetat särskolan. Men nu ska den byta namn till just anpassad skola. Det var faktiskt en elev som gick på en anpassad skola som föreslog namnbytet.   Eleven heter Leo Lust. Han tyckte att särskola lät som om man var annorlunda eller udda. Han visste också att många skämdes för att säga att de gick på särskola.   Därför föreslog han att det skulle heta anpassad skola. Han tycker inte att någon ska behöva skämas för att säga vilken skola de går på.