Jean-Claude Mourlevat får Almapriset

Jean-Claude Mourlevat får Almapriset 2021. Författarfoto: C. Hélie Gallimard.

Almapriset är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Årets pristagare heter Jean-Claude Mourlevat.

 

Jean-Claude Mourlevat är en fransk författare som har skrivit över 30 böcker. Han skriver ofta berättelser inom genrerna saga och fantasy. 

 

Han tycker väldigt mycket om litteratur och läsning vilket märks i hans böcker. Kanske beror det på att han växte upp i ett hem som inte hade så många böcker.

– Jag har fem syskon och vi berättade historier för varandra istället. Böckerna kom först senare, den första stora upptäckten jag gjorde var Robinson Crusoe. Det var en chock, jag läste den tio gånger, säger Jean-Claude Mourlevat till SVT.

 

Jean-Claude Mourlevat har jobbat som lärare, clown, skådespelare och regissör. Det var teatern som inspirerade honom att börja skriva böcker.

 

Jean-Claude Mourlevats böcker har översatts till nästan tjugo språk. Än så länge finns inga böcker på svenska.

 

Alma står för Astrid Lindgren Memorial Award, efter den svenska författaren Astrid Lindgren. Priset skapades 2002 av Sveriges regering. Varje år går priset till en författare som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen.

 

Pristagaren får fem miljoner kronor. Det är det största priset i världen för böcker som är skrivna för barn och unga.

 

 

Fundera och diskutera

  1. Vilken bok är din favoritbok och varför?
  2.  Vad tycker du att en bra bok ska innehålla?
  3. Om du hade skrivit en bok, vad hade den handlat om?

 

 

Gustav Sigala Haggren
Det finns ett bokpris som heter Alma-priset. Alma-priset är ett pris till minne av Astrid Lindgren. Det går till författare som skriver böcker för barn och unga.   I år var det en fransk författare som vann Alma-priset. Han heter Jean-Claude Mourlevat. Han har skrivit över 30 böcker.    Jean-Claude Mourlevat kom från ett hem där de inte hade så många böcker. Han säger att han och hans syskon istället berättade historier för varandra.    Jean-Claude Mourlevat skriver mest böcker som är sagor eller fantasy. Och i hans böcker märks det att han tycker mycket om läsning och litteratur.    Alma-priset han nu får ger honom fem miljoner kronor. Det är det största pris en barnboksförfattare kan få.   Fundera och diskutera
  1. Vilken bok är din favoritbok och varför?
  2.  Vad tycker du att en bra bok ska innehålla?
  3. Om du hade skrivit en bok, vad hade den handlat om?